Bokros Lajos vezetheti az MDF listáját

2009.03.07. 12:16 Módosítva: 2009.03.07. 19:22
Az MDF szombati országos választmányi ülésén Boross Péter, az MDF frakciójából nemrég távozott egykori miniszterelnökünk nem állt ki Dávid Ibolya javaslata mellett, ennek ellenére sikerült elfogadni az EP-listát.

48:44-arányban megszavazta az MDF országos választmánya a párt EP-listáját, amelyet Bokros Lajos vezet. A volt pénzügyminiszter már múlt szombaton biztosította Dávid Ibolyát arról, hogy elvállalja a vezetést.

Az MDF elnöke a szavazás után elmondta, hogy egy demokratikus pártban normális, ha vannak ellenvélemények, és abban sincs semmi rendkívüli, hogy egy listát csak rendkívül csekély különbséggel fogadjanak el. Ugyanakkor Dávid Ibolya szerint Bokros jelölésével az ideológiai alapértékek nem sérültek, sőt, azzal az MDF példát mutatott a többi pártnak a válságos időkben.

Az MDF EP-listája végül a következő lett: Bokros Lajos, Habsburg György, Kerék-Bárczy Szabolcs, Joó Szabolcs, Dávid Ibolya, Járai Zoltán, Pusztai Erzsébet, Nagy Tamás, Farkas Péter és Kemény Attila.

Dávid Ibolya a választmányi ülés utáni sajtótájékoztatón közölte: Bokros elvállaja a lista vezetését. Ugyanakkor az MDF elveszítette a jelenlegi EP-képviselőjét, Olajos Péter ugyanis bejelentette, hogy kilép az MDF-ből.

Almássy Kornél, az MDF volt alelnöke az MTI-nek azt mondta: az MDF vezetése a "Bokros-csomag elfogadtatásával" újabb lépést tett a baloldal felé. Véleménye szerint mindez előkészítése a Gyurcsány Ferenc által az utóbbi időben sokat hangoztatott "reformkoalíciónak". "Ennek megakadályozására az országért felelősséget érző jobboldali politikusként mindent megteszek" - jelentette ki.

Ellenzők

Az Index információja szerint az ülésen részt vevő Boross Péter nem támogatta Bokros Lajos jelölését. Boross eddig rendszeresen mellé állt Dávid Ibolya kezdeményezéseinek, de most úgy tűnik törés állt be kettejük kapcsolatában, hiszen nyilvánosan szembeszállt a pártelnökkel.

Boross indoklása szerint Bokros Lajos nem azonosítható a párt törekvéseivel, és ha meg is hozná az MDF-nek a várva várt 5 százalékot, az Boross szerint nem a párt sikere lenne, hanem Bokros Lajosé.

Dávid Ibolya csaknem egyórás felszólalásában elmondta, az MDF támogatottság a legújabb adatok szerint jelenleg - éppen Bokros Lajos visszahozatalának hírére - 10-20 százalékosra nőtt. Dávid szerint az emberek Bokros tartják minden idők második legjobb magyar pénzügyminiszterének.

Bokros jelölését Hock Zoltán elnökhelyettes is ellenezte az ülésen, szerinte ez a megoldás olyan, mintha gombhoz keresnének kabátot. Rajta és Katona Kálmánon kívül Olajos Péter is felszólalt az ellenkezők oldaláról. Olajos szerint kamarillapolitika eredménye az egész, és kifogásolta, hogy Dávid Ibolya egyedül a Political Capitalra hallgat, figyelmen kívül hagyja, hogy a párt egyetlen vezéregyénisége sem támogatja Bokrost.

Támogatói oldalról Herényi Károly szólalt fel. Bár a helyszínen senki nem mert biztosra állítani semmit, sokáig úgy tűnt, a pártvezér akaratával szemben a többségi, elutasító hangulat fog érvényesülni. Dávid Ibolya azonban látva a kialakult helyzetet bizalmi kérdést csinált a választásból, az Index információi szerint lemondással fenyegetőzött, amennyiben a választmány nem fogadja el az EP-listát. Az mindenesetre kiderült, hogy az elnökség szavazatai nélkül a választmány leszavazza Dávid listáját.

Alapszabály

Korábban megírtuk, hogy az Ifjúsági Demokrata Fórum KISZ-es múltja miatt nem támogatja a Horn-kormány második pénzügyminiszterét. A párt alapszabálya ugyanis kimondja, hogy az MSZMP-ben, vagy a KISZ-ben betöltött vezető tisztség kizáró ok az MDF-es indulásnál.

Csütörtökön az elnökség inspirációjára négy megye bejelentette, hogy támogatni fogja az országos választmány szombati ülésén a listát, de velük szemben - az MDF-ben szokatlan módon - három megye nyíltan jelezte, küldöttjeink nemmel fognak szavazni. Az ország többi részén is ingatag volt a helyzet, Dávid Ibolya egyhetes népszerűsítő kampánya ellenére egyensúlyban voltak az igenek és a nemek.