Ez a poszt a következő Percről percre része:

Betiltottak négy radikális tüntetést

Fél tízkor a zászlófelvonással megkezdődött az ünnep. A Kossuth téren csak kisebb rendbontás volt. Demszky ellen ezren tüntetnek. Betiltottak két esti tüntetést. Délutánig 19 embert állítottak elő, köztük Budaházy Györgyöt. Orbán Viktor sorsfordító változást hirdetett a Várban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Ifj. Hegedűs: Honvédet a Hargitára!

    Saját 12 pontot olvasott fel a lelkész március 15. alkalmából, és püspöke intése ellenére is Petőfivel káromkodott.

  • cikkünk a témában:

    Óriási a rendőri készültség, de viszonylag nyugalom van

    Eddig két esti Torockai-féle demonstrációt tiltottak be, és 16 embert vettek őrizetbe a rendőrök, köztük Budaházy Györgyöt. Jelentős rendbontásra nem került sor, a fővárosban óriási a rendőri készültség. Összefoglaló a nap eddigi eseményeiből.

  • A Jobbik rendezvénye egyben a párt európai parlamenti kampányának nyitánya is. A koncerteket követően most a beszédeken van a sor. A helyszínre közben bemasírozott a Magyar Gárda pár tucatnyi egyenruhása. A tömegben már ott álltak a nemzeti őrsereghez tartózó barna egyenruhások is. Kollegánk szerint a kordonon belül 2-3 ezer ember lehet, de sokan állnak odakint is, és egyre többen érkeznek.

  • Petőfi: Bánatomra nem volt alkalom elővenni a viaszhengereket. Maradt ez élőszó. Ezután én jövök.

    Jókai: Legalább százezer ember a Múzeum körül! Elton Johnt látom a színpadon?

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • A Március 15. térről újabb három embert állítottak elő, így összesen 19-re nőtt a nemzeti ünnepen a fővárosban előállították száma. (MTI)

    Képek a Március 15. térről
  • Nagyon változatos és gazdag volt az idén is Szlovákia magyarok lakta vidékein a megemlékezés az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének immár 161. évfordulójáról.

    Szinte nem volt jelentősebb magyarok lakta település, ahol ne lett volna valamilyen rendezvény. "Lélekben minden magyart itt láttunk köreinkben, s mindenkivel együtt ünnepeltünk" - mondta az ünnepségsorozat végén, vasárnap Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke.

    (MTI)

  • A Deák Ferenc téren zajlik a Jobbik Magyarországért Mozgalom rendezvénye, felszólalt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, aki szerint a húszéves köztársaság kiüresedett, és ez a március 15-e veri bele az utolsó szöget a koporsójába. A rendezvényen felolvastak 7 pontot, ezek egyike a trianoni békediktátum felülvizsgálatára szólított fel, mire a tömeg a „vesszen Trianon" jelmondatot kezdte skandálni.

  • Többeket rabul ejtett a Fidesz rendezvényének zenei felhozatala, parádés ráérzéssel válogatták össze a fellépőket, illetve az előadott zeneszámokat. A rendezvény hangulatát középkori kesergőkkel alapozták, Pokorni Zoltán Illés számmal próbálta politikailag megfogni 2009 tavaszának üzenetét.

    A Csík együttes nótacsokrával fokozták a hangulatot, és a végére tartogatták Pataki Attilát, aki a csúcsponton, Orbán Viktor után adta elő külön erre az alkalomra szerzett robusztus rock számát. Pataki a véreit szólította tudatva velük, hogy mi lesz, ha üt az óra. A közönség hálásan reagált, az ötvenesek se bírták ki, hogy ne mozgassák a fejüket ütemre.

  • A Szabadság 12 pontja címmel a gyerekeket és a családokat invitálta interaktív játékra a Lánchídon tartott ünnepi rendezvény vasárnap; a Forradalom hídján 1848 márciusának eseményei elevenedtek meg.

    DKOKO20090315011
    A Lánchíd pesti hídfőjénél vehették át a vállalkozó kedvűek azt a kis füzetet, amelybe a helyes és kreatív megoldásokért egy-egy pecsétet gyűjthettek, s végig járva a 12 állomást, a Clark Ádám téri "célnál" névre szóló Elismerő bizonyítványt kaptak.

    (MTI)

  • Petőfi: Mégsem volt idő a Nemzeti dalra a Múzumnál, valami bizottságba kell menni. Irinyi látva, hogy búsulok, azt javasolta, mindnyájan állítsuk, hogy a lépcsőkön állva szavaltam. Nekem tetszik az ötlet.

    Széchenyi István: No azért ennek a Petrovics gyereknek ez a verse az szép. Meg kell hagyni. Mindenképpen jobb mint az a bugyuta János vitéz (Franciaország és India határos, mi?!)

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • Balczó Zoltán a Jobbik Deák téri rendezvényén meghirdette a párt programját, aminek a két fő pontja, hogy lehet-e erősebb a nemzeti képviselet Brüsszelben, és hogy van-e alternatívája az Európai Uniónak. Azt mondta, ki kell vívnunk a függetlenségünket a brüsszeli helytartóktól, és legfőbb feladatnak egy földvédelmi törvény megalkotását nevezte, mert le fog járni a földvásárlási moratórium, és akkor veszélybe kerül a haza.

     

  • Tudósítónk szerint a Deák Ferenc téren a Jobbik rendezvényén összegyűlt tömeg fütyülni kezdett, amikor Győzike nevét meghallották. A celeb azért került képbe, mert Patrubány egy történetet mesélt el, e szerint korábban megfenyegettek egy Győzikéhez hasonlóan Nógrádmegyeren, élő nőt, akit ma avattak a gárdistává, így próbálták meggyőzni döntése helytelenségéről.

    Az összegyűlt tömeg egyre népesebb, tudósítónk szerint körülbelül négyezer fő lehet a Deák téren. A Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út sarkán és az Erzsébet téren egyaránt 30-30 rendőr várakozik, a Madách téren nagy a készültség és több rendőrségi busz is parkol a környéken. A rendezvény békés, bár a Lugas Étteremnél tudósítónk szerint a rendőrök „kapatos" bőrfejűeket igazoltatnak.

  • cikkünk a témában:

    Hol vannak a Molotov-koktélok?

    Tűvé tettük a várost az utcai harcosok kedvelt fegyveréért.

  • Tudósítónk jelentése szerint a Deák tér környékén két boltban is elfogyott a sör.

  • A rendőrökkel körülvett Bazilika előtti téren ezekben a percekben kezdődik meg a Budaházy György-féle demonstráció – a délután a Március 15-e téren őrizetbe vett Budaházy György nélkül.

    A rendőrség két demonstrációt tiltott be, mindkettőt Toroczkai László jelentette be: az egyik a Liszt Ferenc téren, a másik a Corvin közben lett volna.

  • A szólás szabadságának együtt kell járnia a szólás felelősségével és a szólás méltóságának megőrzésével, jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Szabad Sajtó-díjak átadásán. A Vasárnap tartott budapesti rendezvényen öt díjat osztottak ki.

    "Elborzaszt, amikor azt hallom, hogy a szólás szabadságának része, hogy bárkit kisebbségi, nemzeti hovatartozása, politikai, kulturális meggyőződése miatt meg lehet sérteni" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, elborzasztja az is, hogy afelett lehet nyilvánosan lamentálni, milyenek az egyes kisebbséghez tartozók bűnelkövetési szokásai, "összekacsintani a legundorítóbb rasszizmussal, összekacsintva a legmocskosabb szélsőségességgel".

    A Szabad Sajtó Alapítvány idei díjait Zalai István, a Népszabadság
    újságírója, Andrassew Iván, a Népszava újságírója, Fleck Zoltán
    jogszociológus, Ágoston Hugó publicista, közíró és a Magyar Televízió
    Az este című hírmagazinjának szerkesztősége vehette át. (MTI)

  • Tudósítónk nem tudott bejutni a Szent István térre, jelentése szerint a teret minden irányból körbevette a rendőrség. Itt kellett volna 5 órakor kezdődnie az időközben őrizetbe vett Budaházy György által bejelentett tüntetésnek.

  • Petőfi Sándor: Irányi felugrott a polgármester asztalára. Ellopta a tegnapi pilvaxos produkciónkat Irinyivel! Micsoda manír! De működik, a Tanács aláírta a pontokat.

    Jókai: Irányi az ablakban áll mint egy belügyminiszter, lobogtatja a lapot és azt kiabálja, hogy aláírattatott. Többen is szónokolnak az ablakból. Nem merek kiállni oda, még lezuhanék.

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • A rendőrség megbízásából most az Alkotmány utcánál kordonoznak. A cég tíz kamionnal ötven tonnányi kordonkerítést mozgat egész nap, rendezvényről rendezvényre.

  • IrányiDániel: az hagyján, hogy nem Közcsendi Választmány, hanem bizottvány lettünk, de hogy nem én lettem az elnök, felháborít! Hasogat a fejem.

    IrinyiJóska: megyünk a helytartótanácshoz, követeléseink: cenzúra eltörlése, Miska szabadon bocsátása és a katonai beavatkozás megakadályozása!

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • A Szent István térre igyekvőknek még a zsebeit is kipakoltatják a rendőrök. A szinte hermetikusan lezárt téren ott van a Kossuth térről ismert mobilpódiumos kisbusz.

    A térről minden könnyen mozdítható tárgyat, így a szemeteseket, leszereltek. Tucatnyi tüntető van a téren, a hangszórókból zene szól, ismert figurába még nem botlottak bele tudósítóink.

  • cikkünk a témában:

    Dobó Kata nagyon tetszett mindenkinek a Nemzeti Múzeumnál

    Aki bejutott, nagyon meghatódott az állami ünnepségtől. A többség a kordonon kívül rekedt.

  • cikkünk a témában:

    Budaházy hősiesen állta az igazoltatást

    Az utcai hadvezér még távolról végighallgathatta a központi ünnepséget a Nemzeti Múzeumnál.

  • Irinyi: Zichy már szövegezi a határozatokat! Biztos nem a 20,000-es tömeg miatt ilyen segítőkész!

    Petőfi: Stáncsics szabadonbocsátása határozatba foglaltatott! Miska, megyünk!

    A márciusi ifjak egész nap élőben közvetítik az eseményeket az Indaneten!

  • cikkünk a témában:

    Mi a ferde faszért nem tudok hazamenni?!

    Nyomorgás, zűrzavar és gettóhangulat Demszky Gábor főpolgármester ünnepi beszédén.

  • A Bazilikánál a Szent István térre nagyon nehéz bejutni, és ez indulatokat szül a tüntetőkben. Ezekben a percekben egy elég hangos,  százfős csoport érkezett, tudósítónk szerint érdekes lesz, ahogy egyenként, minden egyes zsebre kiterjedő motozásnak vetik őket alá.

    Vannak olyanok is, akik meg sem kísérelnek bejutni a térre. Egy ilyen fiatalember egy rendőrautó elé ugrott a Bazilika mögött, a Bajcsy Zsilinszky úton, és verni kezdte a motorháztetőt. A kordon mögül erre három szakasz rendőr szaladt ki, előállították az illetőt, amit a közönség kiabálással és hangos megjegyzésekkel fogadott.

  • A Bajcsy-Zsilinszky úton elhúzott két busz, tele gárdistával. A Szent István téri demonstrálóknak integettek, ők visszaintegettek, majd mindenki tette a dolgát, demonstrálók demonstráltak, buszosok buszoztak.

  • A rendőrség elkezdte felmorzsolni a tüntetőket a Bazilika mögött a Bajcsy-Zsilinszky útnál, egyre több ember érkezik, a rendőrség igazoltatja őket, és néhányat kiemel közülük. A legtöbben az ismert jelszavakat skandálják, mászkálnak az úttesten, így a Bajcsyt a bazilika magasságában teljes szélességben lezárták.

    Tudósítónk rengeteg embert lát, akik kamerával rögzítik az eseményeket, illetve hallott egy rendőrt, amint az egy újabb szakasznyi erősítést kér.

  • A Jobbik véget ért demonstrációjáról érkező tömeg két részre bomlik, jelentette tudósítónk. Az idősebbek az Alkotmány utcában, a fiatalabbak a Bazilikánál folytatják a tüntetést.

  • A Bazilika előtti Szent István téren veszélyes helyzet kezd kialakulni. A kordonon belül áll egy 50-100 fős tüntető mag, körülöttük pedig tudósítónk szerint mintegy 300 rendőr. A kordonon kívül mintegy 7-800 tüntető demonstrál, őket egy újabb, szellős rendőrgyűrű veszi körül. A rendőrök igyekeznek befelé terelni a tüntetőket, hogy felszabadítsák a Bajcsy Zsilinszky utat.