A Sportkórház orvosai felelős vezetést akarnak

2009.03.19. 11:01 Módosítva: 2009.03.19. 19:35
Berkes István helyett új vezetőt szeretnének a Sportkórház élére az intézmény orvosai, mivel szerintük lehetetlenné vált a további együttműködés a főigazgató főorvossal.
Berkes István

Tíz orvos - köztük Tállay András adjunktus, a pekingi olimpiai orvoscsoport vezetője, Dobos József és Légrádi József főorvos - levélben fordult a felettes vezetőkhöz, így az Egészségügyi Minisztériumhoz, a sportért felelős Önkormányzati Minisztériumhoz, a Magyar Orvosi Kamarához és a Magyar Olimpiai Bizottsághoz. Azt kérik: "az Intézet vezetésével kapcsolatos anomáliákat tárják fel, a szükséges vizsgálatokat folytattassák le, és az eredménynek megfelelően olyan döntést hozzanak, hogy a jövőben a sportolók ellátása új felelős vezetőkkel, végre zavartalanul, nemzetközi színvonalon megvalósulhasson".

Az aláírók szerint Berkes István részéről - aki a MOB elnökségének tagja - olyan szakmai, vezetői és emberi hibák merültek fel, melyeket "a kórház orvosainak jelentős része nem tud tovább tolerálni, melyekkel morálisan nem tudnak azonosulni. A kialakult helyzetért leginkább felelős Főigazgató legközelebbi munkatársai előtt hitelét veszítette, vele a további együttműködésük lehetetlen."

"Mindehhez társul a Főigazgató részéről a kórházi helyzet rendszeres hamis értékelése, a dolgozók félrevezetése. A Sportsebészeti Osztály reggeli konferenciáin az orvoskollégákkal szemben alkalmazott hangnem gyakran kimerítette a nyilvános megszégyenítés kritériumait."

Vezetői válság

A vezetőváltást sürgető orvosok szerint jól ismert tény, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézetben, vagyis a Sportkórházban az utóbbi években folyamatosan romlanak a működési feltételek, ennek következtében a betegek ellátása mára sokszor nem biztonságos, a szakma elvárásainak sok szempontból nem felel meg. A romló munkafeltételek miatt az orvosok közérzete egyre romlik, a lehetetlen körülmények miatt az elvárhatónál lényegesen nagyobb kockázatot vállalnak. "Ebben a válságos helyzetben a Főigazgatótól reális megoldási javaslatot évek óta nem kaptunk" - írták, hangsúlyozva, hogy "a sportorvoslás, és különösen a sportsebészeti osztály szakmai színvonala semmiképp sem hagy kívánni valót maga után, a külső körülmények javításával, elsősorban vezetőváltással egy nemzetközi színvonalú intézetté válhatnánk".

A Sportkórház épülő új szárnya 2003-ban

Az aláírók szerint a Sportkórházban ma vezetői válság van. "Mivel a Főigazgató nem képes ilyen kritikus helyzetben sem felülemelkedni egyéni érdekein, nem alkalmas a Sportkórház vezetésére. A sorozatos szabálytalanságokat, törvénytelenségeket és etikátlanságokat - sajnos csak hosszú mérlegelést követőn - az Intézet munkatársainak jelentős része tovább vállalni nem tudja, ezért felszólítjuk, hogy azonnal mondjon le, önként álljon fel és távozzon a kórház vezetői posztjáról és egyben a kórházból" - olvasható a levélben, amely a többek között azzal vádolja Berkest, hogy vállalt műtétei "jelentős részét mások végzik a betegek tudta és beleegyezése nélkül", hogy "anyagi juttatását a saját maga által készített igazolás alapján kizárólag a Főigazgató vette fel éveken át", valamint "gazdasági vezetését szabálytalanságok elvégzésére késztette".

A szakszemélyzet elégedetlen

A kórház egy neve elhallgatását kérő orvosa az Indexnek megerősítette, hogy a kórház helyzetével elégedetlen orvosok egy csoportja levélben fordult a minisztériumhoz. Mint megtudtuk, csütörtökön már meg is érkeztek a kórházba az egészségügyi tárca és az orvosi kamara illetékesei, hogy megkezdjék a kivizsgálást.

A Sportkórház új szárnya 2006-ban, az építkezés leállítása után

Forrásunk emlékeztetett arra, hogy a kórház gondjai akkor kezdődtek, amikor az Orbán-kormány idején elkezdett felújítási munkák, építkezések a következő kormányok alatt elakadtak, az intézmény költségvetését pedig folyamatosan megnyírbálták, sőt a sportkórház léte is veszélybe került, amikor az összevonás volt napirenden. Pedig az elavult pavilonrendszer már rég nem felel meg a korszerű gyógyítási munkának, rendkívül fontos lenne a modernizáció, azonban a kórház jelenlegi vezetése nem tesz semmit a helyzet megoldására. "A kórház helyzete tarthatatlan, az infrastruktúra romokban, a szakszemélyzet elégedetlen" - mondta az Indexnek nyilatkozó orvos.

Berkes István minderre csütörtöki esti közleményében úgy reagált, felkérte az Egészségügyi Minisztériumot, hogy az ellene felhozott állítások ellenőrzésekor teljes körű vizsgálatot folytasson le, különösen azért, mert hosszú évekre visszamenőleg érték megalapozatlan vádak, de csak most tartották szükségesnek azok megfogalmazását, nyilvánosságra hozását.

Berkes István megdöbbentőnek tartja a vádakat

"A Sportkórház néhány orvosa által, az Intézet jóhírét kikezdő és személyemet mélységesen sértő, a médiában ma megjelenő információk ilyen módon történő nyilvánosságra hozását, az abban foglalt állításokat, azok megfogalmazását és főleg az eljárás módját megdöbbentőnek tartom" - fogalmaz a főigazgató.

"Úgy látszik, az egészségügyi krízis a Sportkórházat se kerülte el. Az időzítést nem tartom véletlennek. Ismert, hogy az elmúlt időszak kormányzati törekvései sem rendezték megnyugtatóan az OSEI sorsát, amelynek jövője, működése így továbbra is kritikus. Azt ugyanakkor maguk az aláírók is elismerik, hogy - függetlenül a rendkívül mostoha körülményektől - a vezetésem alatt a Sportsebészeti Osztály méltán szerzett jelentős nemzetközi elismertséget. Elengedhetetlennek tartom az Intézet gyors és szakszerű átvilágítását a magyar sportegészségügy zavartalan működése érdekében" - tette hozzá. Jelezte azt is, hogy a vizsgálat lezárásáig további nyilatkozatot nem akar tenni.

Az Önkormányzati Minisztérium korábbi közleményében közölte, hogy "számára nem közömbös az intézménynek a magyar sport számára nyújtott szakmai segítsége, de a Sportkórház irányítása az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozik". Utóbbi minisztérium sajtóosztálya arról adott tájékoztatást, hogy a tárca csütörtökön kapta meg az orvosok levelét, és a helyszínen megkezdte az ügy kivizsgálását.