2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Majd Fodor Semjént fenyíti, mivel a KDNP frakcióvezetője azt követelte, hogy a nép döntsön most, márpedig a KDNP volt az a párt, amelyik nem vállalta a nép döntését 2006-ban, hanem a Fidesszel közös listán indult. Fodor szerint persze szóltak érvek az előrehozott választások mellett is, amit végül az SZDSZ az időhiány miatt vetett el, mint jó megoldást. Ugyanis Magyarországnak most nincsenek hónapjai arra, hogy halogassa a válságkezelést, azonnali cselekvés kell.

  • Mert ha ezek a hetek kiesnek, akkor nem arról szól majd a purparlé, hogy lesz-e például 13. havi járandóság a közszférában, hanem arról, hogy tud-e egyáltalán fizetni az állam a közszolgáknak, fejtegette Fodor. Szerinte egyébként teljesült az SZDSZ feltételei, amihez a liberálisok a szakértői kormány támogatását kötötték (például a piacokban bizalmat keltő miniszterelnök, szakértő miniszterek a fontos táráck élén).

    24
  • És igenis, érvelt az SZDSZ elnöke, szakértői lesz Bajnai kormánya, ennek garanciája például, hogy Bajnai leszögezte: nem érdekli az újraválasztás, egy év múlva bizton megy. Ahhoz, hogy egy ilyen népszerűtlen, válságkezelő kormány mellé odaálljon az ember, legalább akkora bátorság kell, minthogy valaki az előrehozott választások mellett törjön lándzsát. Az SZDSZ egyébként csak a feladatot vállalja, ezt jelzi, hogy csak konstruktív partnerséget ajánlott az MSZP-nek, és nem küld minisztereket és államtitkárokat a kormányba.

  • Az SZDSZ oadállása pedig nem jelent egyértelmű hátrányt, Fodor ugyanis abban bízik, hogy a polgárok zöme realista, s ha azt tapasztalja, hogy a kabinet évek óta halogatott döntéseket vezényel le, akkor ezek az intézkedések akár még a kormányzó pártok népszerűségét is növelhetik.

  • Fodor szerint egyébként amúgy sem kell minden népszerűségvesztés alkalmával választásokat tartani, ha van politikai megoldás és program, akkor inkább azt kell támogatni. Ez ugyanis (a konstruktív bizalmatlansági intézménnyel együtt sem) sérti a demokráciát,sőt jobb út mint a programtalanság, mert kilátta az ellenzék programját.

  • Ha a kormány valóban takarékoskodik, és csonkolja a saját kiadásait, akkor joggal várhat áldozatot a néptől is, és ez esetben a liberálisok is támogatják a kabinetet.

  • Herényi Károly előbb azt tisztázta, hogy de hogy független ő (csak a fura házszabályok miatt esett szét az MDF-frakció), majd azt, hogy az MDF az előrehozott választásokat támogatja, mert a hitelesség nem állítható helyre másképp. Továbbá Bajnai programja sem az MDF szája íze szerint való, így az MDF elnöksége arra kéri a fórumos honatyákat, hogy tartózkodjanak a szavazáson (azért ne a nemre nyomjanak, mert még úgy tűnne, az MDF Gyurcsányt támogatja).

  • Aztán Herényi kirukkolt egy szerinte kompromisszumos megoldással: startoljon ugyan a Bajnai-féle válságkezelés, de ha az új kabinet nem nyomja kellő súllyal a reformokat, akkor a kabinet három hónap múlva engedjen utat az előrehozott választásoknak.

  • "Gyertek, ki! Gyertek ki!" - skandálja a tömeg a Parlamentben ülő képviselőknek. Egy "Bereg megyei" képviselő ki is jött az ülésről, sőt fel is szólalt az Alkotmány utcában gyülekező tüntetők előtt. Mint mondta, méltatlannak tartja, ami a Házban történik, felvetéseikre a szocialista képviselők csak mosolyognak. A tömeg ezután azt kezdte el kiabálni, hogy "Menjünk be! Menjünk be!".

    IMG 2628
  • Öt tüntetőt állított elő a rendőrség kedd délután a fővárosi Kossuth térről - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A Civil Összefogásért Fórum által bejelentett rendezvény 13 órakor kezdődött meg a Kossuth tér és az Alkotmány utca torkolatában. A rendőrök a demonstráció kezdete előtt többször is felszólították a tüntetőket, hogy a térnek azon a részén demonstráljanak, ahol az megengedett. Majd a Vértanúk tere irányából és a Néprajzi Múzeum irányából az Alkotmány utcába szorították a Kossuth téren álló embereket.

    A BRFK tájékoztatása szerint a tüntetők egy kis csoportja a többszöri rendőri felszólítás ellenére sem hagyta el a lezárandó területet, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt öt embert állítottak elő. A civilek azt követelik a parlamentben Gyurcsány Ferenc bizalmatlansági indítványát tárgyaló képviselőktől, hogy ne akadályozzák a szabad választásokat, ne szavazzák meg Bajnai Gordont miniszterelnöknek. A környéken jelentős a rendőri készültség, több busznyi és teherautónyi rendőr várakozik, két vízágyú is készültségben áll. (MTI)

  • Mesterházy Attila Navracsics Tibort hiányolja, hogy elmagyarázza neki: nem a konstruktív bizalmatlanság az alkotmányellenes, hanem az utcai atrocitásokkal, fehér porral támadó kierekesztés. És az előrehozott választás sem megoldás, a megoldás, az hogy legyen kormány, válságkezelés meg gazdasági növekedés. Nos és kell önkorlátozás, hogy a fűnyíró senkit ne hagyjon állva, így örömteli, hogy Bajnai sem veszi fel a fizetését. Az MSZP sem retten, ha le kell mondani, ígérte Mesterházy, mert a frakcióban 200 hazafi ül.

  • Vasutassztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) április végére, a megszorító intézkedések elleni tiltakozásul - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke sajtótájékoztatón. A sztrájkbizottság döntése szerint a munkabeszüntetés április 30-án 0 órától 18 óráig tart. (MTI)

  • A továbbkormányzás pedig az igazi bátorság, jelentette ki Mesterházy, mert a lehető legkönnyebb lenne bedobni a gyeplőt a lovak közé, most viszont azt kockáztatja számos képviselő, hogy a válságkezelő intézkedéseknek köszönhetően bizton nem választják újra.

  • Az Alkotmány utcában az Október 23. Bizottság - Alapítvány az Ember Jogaiért nevű szervezet csekkeket osztogat, amelyeken pénzt lehet adományozni "Bajnai Gordon áldozatainak megsegítésére".

    01
  • "Az elmúlt hetekben, hónapokban sokat halljuk, hogy a válság egyfajta lehetőség. Ezt persze azok szokták mondani, akiknek szerepe volt a válság kialakulásában" - kezdte felszólalását a fideszes Varga Mihály. "A kérdés az, hogy mire lenne lehetősége a kormánynak. A válasz az, hogy ez nem lehetőség, hanem a lehetőség elvétele a választóktól, akik nem választhatnak új kormányt" - mondta, majd rákérdezett, hogy hol a program. "Ma miniszterelnök-jelölt úrtól nagyon keveset hallottunk erről." Bajnai szemére vezette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél az ő vezetése idején robbant ki a Weiszenberger-ügy, és akkor adtak 25 millió forintot egy diszkólámpáért. Szerinte ekkor 116 milliárd forintnyi támogatást adtak ki szabálytalan körülmények között. Majd a karaktergyilkosság folytatásaként azzal vádolta Bajnait, hogy az NFÜ elnökeként a Hajdú-Bét kommunikációját végző cégeket jutalmazott. Gazdasági minisztersége idején pedig nőtt a munkanélküliség, vetette szemére. Majd azzal szembesítette, hogy tavaly októberben még arról beszélt, nincs válság. "Mindez pont azt igazolja, hogy Ön és lenedő kormánya alkalmatlan ennek a válságnak a kezelésére, amit még csak fel sem ismertek" - zárta felszólalását.

  • Egy felszólaló arra bíztatta az Alkotmány utcában zajló civil tüntetés résztvevőit, hogy nagy számban írjanak emaileket képviselőjüknek. A szónok szerint több tízezer emaillel blokkolni lehet a képviselők levelezését. Papadimitriou Athina Petőfi Sándor versét szavalja.

  • "Egy dologban egyetértünk, ez így tovább nem mehet" - kezdte reagálását a kereszténydemokrata Hargitai János, aki azt gondolja, általános válság van az országban. "Erről egyébként papírunk is van" - mondta. Az EU-val tavaly szeptemberben kötött, februárban megújított megállapodásra gondolt, amelyben a kormány intézkedések sorát vállalta. "Önök ma itt a félelem koalícióját hozzák létre, félnek a választóktól" - mondta, majd Bajnai programjával kapcsolatban elismételt mindent, amit előtte már két párttársa, Harrach Péter és Semjén Zsolt elmondott. Aztán jósolt, szerinte a szocialista frakció az első adandó alkalommal hátba döfi majd Bajnait is.

  • "Ön a mai napon az ország legfontosabb vezetője lehet, az Ön kezében összpontosulhat a hatalom" - kezdte felszólalását az SZDSZ frakcióvezetője, Kóka János. Értelmezése szerint Bajnai abban bízik, hogy a politikai harc csillapodni fog. "De nem fog" - mondta, hiszen szerinte a Fidesz nem érdekelt Bajnai sikerében, majd azzal vádolta a KDNP-t, hogy ők szervezik a Parlament előtti tüntetést. "Egyetlen golyó van a tárban, egy lövés. Ha Ön jó felé céloz és jó felé lő, akkor jó irányba billentheti az országot, a piacgazdaság irányába, a kisebb állam irányába, Európa irányába" - mondta.

  • A fideszes képviselő az Indexnek elmondta, arról beszélt a tüntetőknek, hogy a parlamentben kialakult méltatlan helyzet megerősítette benne azt a hitet, hogy a képviselők visszahívhatósága fontos intézmény, ahogy ezt az Antall-kormány idején is gondolták. Kelemen szerint ezzel kapcsolatban most természetesen nem lehet új paragrafusokat fabrikálni, de úgy látja, hogy a képviselők között terjedőben van a felelőtlen politizálás.

    Kelemen András mellett a tüntetők közé ment Czomba Sándor fideszes honatya is. Ő azonban beszédet nem mondott, csak - mint közölte - jelenlétével tünetett.

  • A Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai gyűjtik össze a libákat a Kossuth térről. A szárnyasokat a Magyar Gárda tagjai vitték a Civil Összefogás Fórum keddi nagygyűlésére, majd a libákat a kordon által lezárt területen elengedték.

    A libák egy ideig a Néprajzi Múzeum és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium előtti üres területen sétáltak csoportokba verődve. A befogott állatokat zárt furgonba teszik, és a közterület-felügyelet ferencvárosi, Illatos úti állategészségügyi telepére szállítják. (MTI)

    liba
    Fotó: olvasónk PZOLI
  • Kóka János szerint az idei költségvetés januárban megbukott, azóta pedig hiába vártunk cselekvést a kormánytól. Ezért van most már tényleg szükség a válságkezelő kormányra.  Azt kérte Bajnaitól, hogy ne a népszerűséget hajkurássza, hanem kezelje a válságot, nyerje vissza a piac- és növekedéspárti gazdaságpolitika becsületét. Ezután kifejtette az egy golyós hasonlatot, de elveszett benne. A lényege az volt, hogy "amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra", és sokat akar a szarka de nem bírja a farka, ezért lehetőleg a reformszövetség programját valósítsa meg. "Ön őszintén kezdte, miniszterelnök úr, kérem így is folytassa" - kérte végül Bajnaitól, megelőlegezve neki titulusát.

  • Bajnainak Szili Katalin szólt, hogy a pulpitusról kellene viszontválaszolni, úgyhogy a magasból mondja Navracsics Tibornak, hogy ha nem készül politikusnak, akkor is van keresnivalója. Szerinte az ellenzék is jobban tenné, hogyha azon gondolkodna: miképp használható úgy a közhatalom, hogy az ország érdekét szolgálja. Ami kormánya legitimitását illeti, azt épp a válságkezelés adja, de csak is addig, amíg a többség felsorakozik a krízismenedzselés mögött. Ha a támogatás megkopik, akkor viszont Bajnai szerint is jobb az előrehozott választás. De most annak van itt az ideje, hogy egy év alatt megpróbálják rendbe tenni Magyarországot.

  • Ami pedig a személyes motivációt illeti, Bajani azt érzi: azért van itt, mert a haza minden előtt. Ugyanis Magyarországot támadás érte, a válságrohanta le, és ezt a helyzetet orvosolni kell. Akkor is, mondta Bajnai, ha tisztában vagyok vele, hogy ha végig is tudom csinálni az egy évet, akkor sem kerül el a karaktergyilkosság.

  • A hitvallás után jönnek az aktuális ügyek, miszerint a Fidesz nem mond igazat, amikor a Weisenberger- vagy a Hajdu-Bét ügyet a nyakába varják. És Bajnai szerint az sem igaz, hogy az önkormányzatok az ő minisztersége alatt adósodtak el, ugyanis a helyhatóságok szabad akaratukból vettek fel súlyos hiteleket, gyakran devizában. Bajnai szerint a tavaly októberi beszédét is kicsavarta az ellenzék, akkor ugyanis ő arról beszélt, hogyha a pénzügyi válságot el is kerülheti valahogy az ország, a reálgazdaságit semmiképp. És ez így is lett.

  • Majd Bajnai azon értetlenkedett, hogy ha az ember a parlamenti szónoklatokat hallgatja, akkor úgy tűnhet: nem is lenne válság, ha sikerülne végre levezényelni az előrehozott választásokat. Márpedig, jelentette ki Bajnai, ez illuzió, inkább arról kellene beszélni, hogyan mentheő meg családok tízezreinek egzisztenciája. Ja, és arról is, hogy a Fidesznek milyen válságkezelő programja van, ha ugyan.

  • Az MDF felvetéseivel egyetért Bajnai, hogy a válságkezelő kormánynak alapos reformokat kell elindítania, és a miniszterelnök meg is ígérte, hogy ilyennekre törekszik. Végül egy Darwin idézettel zárta, hogy nem a leginteligensebb, nem is a legerősebb fajok élnek túl, hanem azok amelyek leginkább képesek a változásra.

  • Az Országgyűlés 204 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül elfogadta. Azaz, a Fidesz képviselői nem szavaztak.

    05
  • Ahogy bejelentették a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás eredményét, Gyurcsány Ferenc felállt a helyéről és a leghátsó padsorba ült át.

  • Bajnai Gordon a miniszterelnök esküt az amúgy nem kötelező, "Isten engem úgy segéljen" fordulattal zárta, majd kézjegyével látta el a kinevezési okmányt. Az aláírás után a terembe visszatérő Gyurcsány Ferenc gratulált neki elsőként, majd Dávid Ibolya is.

    14
    Fotó: Huszti István
  • cikkünk a témában:

    Hogyan kerülhetünk a történelem szemétdombjára