2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Három napot adott kormányfő-keresésre az SZDSZ

2009.03.23. 19:20 Módosítva: 2009.03.23. 20:53
Gyurcsány a parlamentben is megerősítette, hogy távozik a miniszterelnöki székből, ez a döntése "végleges és visszavonhatatlan". Az MSZP és az SZDSZ hétfőn nem támogatta az Országgyűlés feloszlatását, de ez csütörtökig még megtörténhet, eddig adtak határidőt a szabad demokraták új, számukra is elfogadható jelölt megnevezésére. Ha nem egyeznek meg a korábbi koalíciós partnerek, nyáron akár együtt szavazhatunk az Európai Parlamenti képviselőkre és az új magyar parlamentre is.

Amitől néhányan előre tartottak, nem következett be, Gyurcsány Ferenc távozásának híre a valódi kereskedés megindulásakor nem gyengítette a forintot. Bár hétfő hajnalban 307 forintot is adtak egy euróért, nap közben lényegében a pénteki szinten, 303 forinton kereskedtek az euróval. A piac inkább a kamatdöntésre volt kíváncsi, és már az új miniszterelnök-jelöltre vár.

Az MSZP-s küldöttek többségének is csak a bejelentés után jóval esett le a tantusz, hogy mi is lehetett Gyurcsány valódi szándéka a szombati kongresszuson és miként alakult át a párt a tisztújítás után (erről bővebben itt), a külföldi sajtó is hétfőre szentelt jelentősebb figyelmet a magyar kormányválságnak. Két fő okot látnak Gyurcsány távozásában: a válságot és a kormányfő teljesítményét, csak az orosz Kommerszant sajnálkozik picit és meglebegtet egy Gazpromos álláslehetőséget Gyurcsánynak. Mi viszont még nem búcsúzunk véglegesen a magyar politika állócsillagától, hiszen eljön még 2014 is.

Köszönöm, hogy szolgálhattam Magyarországot - mondta Gyurcsány Ferenc a parlamentben, ahol szombati kongresszusi beszédét lényegében megismételve bejelentette távozását. A felszólalását ezúttal az ellenzék is meghallgatta. Van, ami viszont nem változik, Gyurcsány például közölte, hogy folytatja a blogját, és Gréczy Zsolt is marad a kommunikációs tanácsadója.

Több jelölt neve jelent meg a sajtóban, akik átvehetik a válságkezelés nem túl hálás szerepét Gyurcsánytól. Közülük Simor András jegybankelnök jelezte, hogy ne is keressék meg, nem fogadná el a felkérést.

Délután az MSZP három névvel ment az SZDSZ-hez tárgyalni: Glatz Ferenc volt akadémiai elnököt, Mészáros Tamást, a budapesti Corvinus Egyetem rektorát és Surányi György korábbi MNB-elnököt ajánlották kormányfőnek. A szabad demokraták közülük csak Surányit tudnák támogatni. (Surányi állítólag Orbán támogatásához is kötné a válságkezelő kabinet vezetését). És míg hétfőn délelőtt a szabad demokraták még két hét haladékot adtak volna az Országgyűlés feloszlatására, délután Fodor Gábor SZDSZ-elnök már azt közölte: csütörtökig kell megegyezni az új miniszterelnök-jelöltről, ha nem, jöhet a júniusi előrehozott választás. A csütörtöki dátum azért fontos, mert ez az utolsó lehetőség, hogy Sólyom László ugyanaznapra írja ki az Európai Parlamenti és az új magyar törvényhozásról döntő választást. Az államfő erről még nem nyilatkozott, mindenesetre csütörtökre nem csinált programot. Azt a hírt viszont cáfolta, hogy alkotmányellenesnek nyilványítja majd Gyurcsány hatalomátadási technikáját. Az szerinte csak szokatlan, bár Karinthyra is hivatkozott.

Csehországban mindenesetre már a kormányzópárt is nyári előrehozott választásokra készül.

Lamperth Mónika hétfőn sajnos nem árulta el, hogy kit látna szívesen Gyurcsány székében, ön viszont itt szavazhat az eddig szóba került jelöltekről.

Megannyi részlet a kormányválság első hétköznapjáról itt olvasható.