Okkal támadta Gyurcsány az ügyészeket és a bírókat

2009.03.24. 13:22
A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc tart az igazságszolgáltatástól, ezt jelzi, hogy vasárnapi kongresszusi beszédében a bíróságokat és az ügyészséget támadta. Balsai István szerint a bukott párt, bukott miniszterelnökének szégyenletes beszédétől el kellene határolódnia a Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek. Az MSZP szerint viszont a Fidesznek is vannak folyamatban lévő ügyei, de azokról az ügyészség nem igyekszik tájékoztatni a közvéleményt.

„Van egy gyanúnk, úgy gondoljuk, hogy valamilyen okkal tart Gyurcsány Ferenc a független igazságszolgáltatás szereplőitől, (...) ha már most olyan kijelentésékre kell ragadtatnia magát, hogy részrehajló és a Fidesz érdekének megfelelő döntéseket hoz a Magyar Köztársaság bírósága és ügyészsége" - mondta Balsai István. A fideszes politikus a miniszterelnök szombati kongresszusi beszédére célzott, amely már az elmúlt napokban heves reakciókat váltott ki: a legfőbb ügyész és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is visszautasította Gyurcsány vádjait, hogy rendszeresen mentenék „a Fideszhez kötődő disznóságokat", és részrehajlóan eljárás alá vonnák, büntetnék a másik oldalt.

„Vajon melyik az a szocialista politikus, aki le fog bukni, vagy esetleg magára gondolt Gyurcsány Ferenc?" - tette fel a kérdést Balsai. Szerinte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek el kellene határolódnia Gyurcsány Ferenc "szégyenteljes nyilatkozatától", és bocsánatot kellene kérnie. Kérdésre válaszolva hozzátette: szeretnék Sólyom László köztársasági elnök véleményét is hallani, mert olyan súlyú az ügy, hogy megkívánná az alkotmányos intézmények felett őrködő államfő megnyilvánulását is.

A „bukott párt, bukott miniszterelnöke" ha körbenéz, „tucatszámra" láthatja politikustársait, akik „nehéz bilincsben" töltik büntetésüket, várják tárgyalásukat vagy a vádiratot. Balsai István felsorolásában szerepelt például Hunvald György VII. kerületi szocialista politikus letartóztatása, a VI. kerületi szocialista politikusok gyanúsítotti kihallgatása, a Kulcsár-ügy és a Zuschlag-ügy is. Szerinte Gyurcsány Ferenc negyven év óta nem tapasztalt magatartást tanúsított, amikor nekirohant az alkotmányos rendszerben különleges helyet elfoglaló bírósági és ügyészi szervezetnek. Balsai István úgy vélte, hogy a rendszerváltás óta egy miniszterelnök, de még miniszter se nagyon engedte meg magának, hogy ilyeneket mondjon.

Az ügyészségek és a bíróságok által folytatott, az ellenzéki képviselőkhöz köthető eljárásokról a nyilvánosság szinte sohasem értesül, holott tudvalévő, hogy ilyen ügyek is folynak szép számmal - közölte Bárándy Gergely. Az MSZP elnökségi tagja megvédte a kormányfőt, mert szerinte mindez azt a látszatot kelti, hogy szinte csak MSZP-s politikusok ellen folynak büntetőeljárások, holott a valóság nem ez.

Bárándy Gergely úgy gondolja, a korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatásra a hatóságoknak is illik odafigyelniük: ő sem tartja elfogadhatónak, hogy amíg Zuschlag János ügyében minden, sokszor jelentéktelennek tűnő részesemény miatt szükségesnek tartotta a főügyészség szóvivője, hogy sajtótájékoztatót tartson, addig a Fideszhez köthető ügyekben ennek senki sem érezte szükségét.

Az MSZP-s képviselő szerint a miniszterelnök kijelentésével kapcsolatban várható volt a bíróságok és az ügyészségek elhatárolódása. Hozzátette ugyanakkor: ugyanígy várta volna azonban ezt az elhatárolódást akkor is, amikor a Fidesz prominensei helyezték kilátásba - burkoltan vagy sokszor nyíltan is fenyegetőzve - a felelősségrevonást akkorra, amikor a kormányváltás bekövetkezik. „Ez a mai alkotmányos berendezkedésünk esetén csak az ügyészség és a bíróságok befolyásolásán keresztül lenne lehetséges" - vélekedett.

Bárándy Gergely elgondolkodtató eljárási cselekménynek nevezte fővárosi kerületi képviselő-testületek frakcióinak szinte egyszerre történő meggyanúsítását is annak alapján, hogy milyen módon szavaztak egyes kérdésekben. Véleménye szerint kicsi az esélye annak, hogy mindenkinél egyénre szabottan, három napon belül tudták az alapos gyanút megfogalmazni. Aki ismeri az önkormányzati rendszer működését, tudja, micsoda bizonytalanságot kelt ez az eljárás a munkájukat tisztességesen és lelkiismeretesen végző képviselők között is.