Vision Consulting: Kockázatos politikai casting folyik

2009.03.25. 07:55
Az előre hozott választás politikai értelemben összességében kevésbé kockázatos vállalkozás lenne, mint egy sajátos "politikai casting" alapján létrehozott szakértői jellegű kormány, állapították meg jelentésükben a Vision Consulting elemzői.

Az elemzés szerint az előre hozott választás három területen is lényegesen csökkentené a politikai kockázatokat: minden bizonnyal stabilabb, döntésképesebb és komolyabb társadalmi támogatottsággal bíró kormányt eredményezne.

Az eddig egyedül kormányzó MSZP, valamint az SZDSZ és/vagy az MDF támogatta új kormány ezzel szemben elsősorban a gazdasági racionalitás terén csökkentené a kockázatokat. Mindkét forgatókönyvnek van egy-egy kiszámíthatatlan, előre nehezen kalkulálható kockázati területe - írták az elemzők.

Egyrészt keveset tudni arról, hogy milyen volna az előre hozott választás után megalakuló kormány viszonya a gazdasági racionalitáshoz, másrészt pedig az, hogy a szakértői kormány mennyire volna döntésképes, miként tudná átvinni akaratát az őt elvben támogató parlamenti többségen.

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a kormányválságnak alapvetően két megoldása képzelhető el. Egy új, az MSZP és valamelyik vagy mindkét kisebb parlamenti párt - SZDSZ és MDF - képviselőinek támogatásával megválasztott, szakértői jellegű kormány létrehozása, vagy az előre hozott választás után új kormány alakulása.

Bármelyik forgatókönyv valósul meg, a Vision szerint a jogbiztonság és a kül-, valamint a biztonságpolitika kivételével mindenhol változás következne be. Az új választás feltehetően jelentősen csökkentené a stabilitási kockázatokat, ezzel szemben a szakértői kormány hivatalba lépése esetén komoly kockázatokkal - a kormányzás ellehetetlenülésével, a kormányfő lemondásával és akár előre hozott választáshoz vezető kormányválsággal - kell számolni.

A gazdasági racionalitás érvényesülése kapcsán jelentős kockázati csökkenés várható, ha az új, szakértői jellegű kormány miniszterelnöke valóban szabad mandátumot kap a kormánypártoktól a válságkezelésre. Az előre hozott választás után megalakuló kabinet ebből a szempontból ma még "zsákbamacska": akár jelentős kockázati csökkenés, akár komoly növekedés is elképzelhető addig, amíg nem válik egyértelművé az új kormány programja - írták.

Az előre hozott választás utáni helyzet a működőképességet és a kormányozhatóságot minden bizonnyal jelentősen javítaná, hiszen stabil és homogén kormánytöbbség kialakulására van esély. A szakértői kormány esetében ez alapvetően attól függ, hogy az egyébként nem automatikus támogatást meg tudja-e kapni a kormányt támogató parlamenti erőktől a politikai hátországgal nem rendelkező kormányfő.

Az előre hozott választás után - legalábbis az első időszakban - minden bizonnyal a társadalmi támogatottság minőségi változásáról lehetne beszélni. A szakértői kormány itt egy kisebb kérdőjel: a Gyurcsány-kormányhoz képest akár valamelyest növelheti is a közmegegyezés mértékét, a kormányzat és a politikai elit elfogadottságát, de sorozatos bukdácsolás és cselekvésképtelenség esetén ezzel ellentétes tendenciát sem lehet kizárni - fogalmaztak a Vision Consulting elemzői.