Bajnai: Fájni fog

2009.03.30. 10:51 Módosítva: 2009.03.30. 12:02
Az MSZP indítványozza, hogy Bajnai Gordon legyen az új miniszterelnök, jelentette be Gyurcsány Ferenc a Parlament Nándorfehérvári termében. Van programja, lesz támogatottsága a parlamentben, mondta, majd kiment. Bajnai azt mondta, szigorú feltételekhez kötötte a felkérés elfogadását, amelyet nehéz és embert próbáló hazafias feladatnak nevezett. Programjáról azt mondta: a válságkezelés minden családtól áldozatot követel, de meglesz az eredménye.

Az új miniszterelnök-jelölt saját kérdésére, hogy miért vállalta el, azt felelte: mert szereti a hazáját. A gazdasági válság fenyegetésében nincs idő arra, hogy halogassuk az állam működtetésének gyökeres átalakítását. Százezrek figyelik ijedten a forint árfolyamát, mert 700 ezer lakás és 1 millió autó törlesztése függ ettől, százezrek munkahelye múlik a válságkezelésen. Minden eltékozolt hét ezrek állásába kerül, és minden héttel messzebb kerül az euró bevezetése. Bajnai bejelentette, hogy kemény, de gyógyító hatású lépések megtételére készül. Egyben azt is közölte, hogy a válság kezelésén túl nem kíván politizálni.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

"Nyíltságra, egyenességre van szükség. Fájni fog, minden családtól áldozatot és lemondást kíván a válságkezelés. Minden magyar családot, minden embert érinteni fog, de lesz eredménye".

Bajnai szerint, ha sikerül a válságkezelő programját végigvinni, új távlatok nyílnak az ország előtt, Magyarország visszatérhet a győzelemre esélyes országok sorába. Őszintén kell beszélni, ha nem változtatunk, nem tudjuk elkerülni, hogy a vállalkozások és a családok még nagyobb bajba kerüljenek. A politikai bénultságot válságkezelő kormány váltja fel, amely nem az abban részt vevő politikusok érdekeit szolgálja. Utalt rá, hogy olyan politikusnak tartja magát, akinek nincsenek politikai ambíciói, és nem a népszerűségi mutató motiválja.

"Az ország legyen fontos, a válságkezelést távolítani kell a pártpolitikától, nem vagyok vetélytárs, meghatározott feladatra és időszakra vállalkozom" - mondta. Bajnai azt is hozzátette, hogy az előrehozott választást nem tartja az ördögtől valónak, de a gyors válságkezelés még mindig jobb, mint várni az új parlamenti többségre.

03

Bejelentette, hogy a következő hetekben egyeztetéseket kezd valamennyi politikai erővel, mert az országnak mindenki támogatására szükség van. "Nekem nem számít ki bal és ki jobboldali" - hangsúlyozta.