Elfogyott a gyermekek pneumococcus elleni oltóanyaga

2009.04.02. 13:10 Módosítva: 2009.04.02. 20:22
A legtöbb helyen elfogyott a pneumococcus baktérium elleni oltás, amelyet tavaly októbertől minden 2 évesnél kisebb gyermek ingyen kaphat meg. A jelek szerint eleve rosszul tervezték a szükséges mennyiséget, ami pedig volt, azt rosszul osztották el. A hiány másik oka az, hogy a program sikeres: bár az oltás nem kötelező, a szülők jelentős része beadatta gyermekének a torokgyulladást, mandulagyulladást, középfülgyulladás és a súlyosabb betegségeket megelőző vakcinát. Az ÁNTSZ azt állítja, még legalább 71 ezer adag oltás van, amelyet folyamatosan szállítanak ki.

Tavaly októberben kezdődött a pneumococcus elleni országos védőoltási program, amelyben a szülő kérésére a 2 évesnél fiatalabb gyermekeket ingyen oltják be a vakcinával. A pneumococcus elleni védőoltással csökkenthető a torokgyulladás, mandulagyulladás, középfülgyulladás gyakorisága és súlyossága. Az oltás megvédi a gyermeket a pneumococcus baktérium által okozott súlyos, életveszélyes betegségektől, így a tüdőgyulladástól és az agyhártyagyulladástól is.

Az országos program arra az alapelvre épül, hogy ha a veszélyeztettek korosztály legalább 90 százaléka védettséget élvez a kórokozóval szemben, akkor elenyésző lesz az esélye annak, hogy a baktérium megfertőzhet olyan kisgyereket, aki nem kapta meg a védőoltást. A program nemcsak a gyermekek egészségének megőrzéséről szól. Érzékelhető hatása lehet az is, hogy a szülők kevésbé esnek ki a munkából gyermekük betegsége miatt.

Rosszul terveztek

A program indításakor 2 milliárd forintért összesen 152 ezer védőoltást vásároltak, de ez kevésnek bizonyult. "Nálam még van pneumococcus elleni vakcina, de több olyan jelzést kaptam a kollégáktól, hogy az oltóanyag elfogyott" - mondta az Indexnek Kádár Ferenc, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja. A gyermekorvos szerint a hiányt az okozhatta, hogy a program a vártnál is nagyobb sikert ért el. Bár az oltás nem kötelező, az érintett gyermekek közel 70 százalékát oltották be néhány hónap alatt. "Ez egyformán dicséri a gyermekorvosok és a szülők felelőségteljes hozzállását" - mondta Kádár Ferenc. "Az ellátás akadozásának megszüntetése az egészségügyi irányítás feladata" - tette hozzá.

Információink szerint az oltóanyag megrendelésekor eleve rosszul terveztek. A becslés nem volt könnyű, hiszen az oltás nem kötelező, így lehetetlen volt előre megjósolni, hányan igénylik majd a vakcinát.

A pneumococcus ellen egy több oltásból álló sorozat ad teljes védettséget, amelyet legkorábban a gyermek 2 hónapos korától lehet megkezdeni. Ha az oltásokat féléves kor előtt kezdik, a csecsemők egy hónapos időközzel 3 oltást kapnak, amelyet a 2. év elérésekor egy emlékeztető oltás követ. Ha az oltásokat a 7-11 hónapos kor között kezdik meg, akkor csak 2 oltásra van szükség 4-8 hetes időközzel, s ilyenkor is szükség van még egy emlékeztető oltásra 2 éves korban.

Az ÁNTSZ 600 ezer adagot szerzett be

Tavaly októberben 345 981 adag oltóanyagot szállítottak ki, 2009. március 15-ig 271.181 adagot adtak be, közölte Molnár Kornélia helyettes országos tiszti főorvos.

Az oltóorvosoknál és az ÁNTSZ intézeteiben még 71 800 adag pneumococcus elleni oltóanyag van, amelyet folyamatosan szállítanak ki és amely fedezi az igényeket. A 2008. október 1. és 2009. december 31. közötti időszakra összesen 600 ezer adag oltóanyagot szereztek be, közölte a helyettes tiszti főorvos.

Elég lenne 2+1

Aki ezeket megkapja, hosszú évekig védettséget élvez a kórokozóval szemben. Az ehhez szükséges oltások száma az életkor előrehaladtával csökken, a második életév betöltése után már egy oltás is elegendő a védettség kialakulásához, az ötévesnél idősebb gyermekre pedig már nem jelent veszélyt a baktérium.

Az országos oltási program arra az elvre épül, hogy ha a gyermekek jelentős részét beoltják a 3+1-es oltási rend alapján, akkor úgynevezett "társadalmi immunitás" alakul ki. Emiatt a többi gyermek már kevésbé lesz veszélyeztetett, tehát nekik már elegendő csak 2+1 oltást beadni.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint 2008 októbere és decembere között az oltásra jogosultak 54 százaléka igényelt oltást. Az oltások magas száma indokolta, hogy a programot onnantól már csak a 2+1-es séma szerint oltsák be.

Késtek

A bürokrácia malmai azonban lassan őröltek, így az Országos Epidemiológiai Központ csak most áprilisra adta ki a 2+1 oltásra vonatkozó irányelvet, közben viszont a vakcina nagyobb része elfogyott. Szakemberek szerint egyébként a tavaly megrendelt vakcinamennyiség eleve kevés volt.

Többen úgy vélik, lehet még vakcina, csak ennek országos elosztását nem szervezték meg jól. Van olyan praxis ahol több száz oltóanyag van, de nincs rá szükség, máshol viszont hiába igényelnek, nem kapnak elegendő mennyiséget. Vaszil László kerepestarcsai gyermekorvos már decemberben jelezte: hiába igényelt többszáz oltást, csak ötvenet kapott. Az ÁNTSZ ezért országos ellenőrzést is indított, hogy a fölösleges készleteket átirányítsa a megfelelő helyre.