Felrobbanhat a kongresszus

2009.04.02. 13:22 Módosítva: 2009.04.02. 15:21
A mai választmányi ülésen dől el, kik indulnak az MSZP pártelnöki tisztségéért. A legrosszabb forgatókönyv, vélik forrásaink, Szekeres Imre egyszemélyes jelölése lenne, ugyanis miután a miniszterelnök nekirohant az elnökhelyettesnek, csúnyán megosztottá vált a párt, és egy csekély győzelem aligha biztosítana kellő legitimációt. Így az lenne a jobb, ha Lendvai Ildikó háta mögött Kiss Péterrel lenne egyszemélyes jelölt, vagy Kiss mérkőzne Szekeressel. Utóbbi esetben ugyanis bármelyikük szerényebb arányú győzelme is erősebb legitimitást és hitelességet jelentene.

Úgy tűnik, hogy az MSZP gödörből csöbörbe jutott. Miután a szocialisták egyhetes vajúdás után kitermelték miniszterelnök-jelöltjüket (és arra hosszas belső huzavona után az SZDSZ is rábólintott), most a pártelnöki poszt körül zajlik a csetepaté. A megyei elnökök Gyurcsány Ferenc szombati lemondása után deklarálták: lehetőleg egyszemélyes jelölést szeretnének, hogy az MSZP a lehető legkisebb vérveszteség árán találjon új vezetőt. Most azonban az a fura helyzet állt elő, hogy egy egyszemélyes jelölés is felrobbanthatja a kongresszust.

A jelölések alapján négy ember mérkőzhet meg az elnökségért: a legtöbb jelölést Lendvai Ildikó frakcióvezető kapta. Mögötte hasonló mértékű támogatást kapott Kiss Péter kancelláriaminiszter és alelnök, illetve Szekeres Imre honvédelmi miniszter és elnökhelyettes. Szintén jelölték még, de a fenti háromnál jóval kevesebben Mesterházy Attila alelnököt, akinek nincs komoly esélye a győzelemre.

A négy név ellenére azonban csak két erőkör csap össze a nagy öregek háborújában az MSZP első emberének címéért. Kiss Péter vélhetően szó nélkül félreáll, ha Lendvai Ildikó elnökségéhez sikerül meggyőző többséget teremteni. Magyarán, ha Kiss támogatásával a frakcióvezető egyszemélyes jelöltként startolhat a pártelnöki pozícióra.

Úgy tudjuk, hogy a megyékben Szekeres egy csöppet jobban áll, mint Kiss, Budapesten (a 650 fős kongresszus mintegy száznegyven tagját a főváros delegálja), viszont Kiss a favorit. Legalábbis információink szerint a budapesti küldöttgyűlésen Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, illetve Steiner Pál frakcióvezető vállvetve lobbizott Kiss mellet.

Márpedig, vélik forrásaink, a Kiss-hívek gond nélkül felsorakoztathatóak lennének Lendvai Ildikó mögött is. A kérdés az, hogy a tervei szerint 2010-ben visszavonulni szándékozó frakcióvezető beadja-e a derekát, és egyfajta átmeneti elnökként átvezeti-e pártot életének egyik legnehezebb időszakán (lásd: az EP-választás kódolt kudarca, illetve akár egy előrehozott választás, amennyiben a szocialista frakció menet közben kihátrál az összesen hatszázmilliárd forintos megszorításra készülő Bajnai Gordon mögül).

Lendvai hajlandóságáról azonban ellentétesek a hírek. Az egyik verzió szerint a frakcióvezető kész vállalni az elnökséget, sőt olyan pletykák is lábra kaptak, hogy ebben az esetben Szekeres Imre a kongresszuson visszalépne Lendvai javára. Abban többé-kevésbé minden forrásunk egyetért, hogy Szekeres a csütörtöki választmányon mindenképpen odaáll a pártelnöki startvonalra.

A másik információcsokor viszont arról szól, hogy Lendvai kihátrál a pártelnöki jelölésből, és ebben az esetben egy érdemi aspiráns marad, Szekeres. Csakhogy hiába az egyszemélyes jelölés, ez a forgatókönyv sem jelentené azt, hogy teljesül a megyei elnökök kívánsága, és a pártot nem gyalulja le az elnökválasztás. Ugyanis, emlékeztetnek forrásaink, Gyurcsány Ferenc alaposan beleszállt Szekeresbe a keddi elnökségi ülésen, emberi és politikusi minőségében egyaránt gyalázta. Ez pedig a két hete még miniszterelnök-pártelnök megmaradt híveinek egyértelmű jelzés lehet: a kongresszuson le kell húzni Szekerest.

Ráadásul ezt Kiss támogatói közül is eljátszhatják számosan, azaz könnyen előállhat egy olyan helyezet, hogy Szekeres, hiába egyetlen jelölt, a szavazatok alig több mint felével emelkedik elnökké, tehát legitimitása pont akkor kérdőjeleződik meg, amikor az MSZP túléléshez kőkemény pártegységre lenne szükség. Sőt szólnak a pesszimista vélemények, legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy felrobban a kongresszus, és Szekeres megveri saját magát, azaz nem szerzi meg a szavazatok felét. (Egyébkén sokan éppen annak tudják be, hogy Gyurcsány elkezdte futtatni Molnár Csaba Győr-Moson-Soporon megyei elnököt, mint lehetséges pártelnököt, hogy elejét vegye a kongresszus felrobbanásának.)

Ebben az esetben pedig nem lenne elnöke az MSZP-nek, ami gyakorlatilag a párt szétesését jelentené, illetve a már formálódni látszó kormányzati konstrukció végét is, magyarán az előrehozott választásokat.