Egyelőre egy eszdéesznyi aláírás hiányzik

2009.04.03. 13:41 Módosítva: 2009.04.03. 13:48
19 szocialista képviselő nem tudta elfaxolni-elemailezni Bajnai Gordont támogató aláírását a pártközpontnak. A miniszterelnök-jelölt 13 SZDSZ-es támogatására számíthat biztosan, így legalább 180 szocialista képviselőre van szüksége.

Szocialista forrásaink szerint az MSZP mind a 188 parlamenti képviselője aláírta Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt intézkedési csomagját. Bajnai a jelölés elvállalásának feltételéül szabta, hogy az MSZP és az SZDSZ képviselői aláírásukkal támogassák programját. Erre a szocialistáknak Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes csütörtöki nyilatkozata szerint péntek délig, Bajnai későbbi nyilatkozata szerint délután kettőig adtak időt.

A párt péntek 11-kor délután háromra sajtótájékoztatót hirdetett, ezen mutatták volna be a dokumentumot. Fél órával később újabb emailben semmisnek nyilvánították korábbi meghívásukat. Az MSZP frakció sajtóosztályán érdeklődésünkre, hogy miért halasztják a tájékoztatót, a legőszintébben azt felelték, "nem tudjuk".

Tudósítónk érthetetlennek minősítette a tájékoztató halasztását, hiszen a központból kiszivárogtatott értesülések szerint délelőtt 11-kor már 160-nál is több aláírt példányt kaptak vissza. Délután egyre már megvolt a késedelem hivatalos indoklása. Eszerint "már csaknem 170" aláírt példány beérkezett a frakcióvezetéshez, de "húsznál valamivel kevesebb" képviselő jelezte, hogy nem tudja határidőig eljuttatni a nyilatkozatot, "mert nem tudnak bejutni a helyi MSZP-irodába, hogy faxoljanak, vagy beszkenneljék".

Az MSZP frakció 188 tagú, azaz kis fejszámolással kideríthető, hogy 169 aláírás érkezett vissza, 19-et forrásaink állítása szerint a hétvégén személyesen juttatnak el a pártvezetéshez a képviselők. A stabil kormánytöbbséghez 193 képviselő támogatása szükséges. Az SZDSZ-nek 19 parlamenti képviselője van, ebből 13 támogatására számíthat biztosan Bajnai. Azaz minimum 180 szocialista támogatására feltétlenül szüksége van.

Egyelőre azonban pont annyi aláírás hiányzik még, ahány SZDSZ-képviselő ül a parlamentben.

A szocialista frakció mindenesetre egy órás késéssel, délután négykor megtartja sajtótájékoztatóját.