Endre, Elek
16 °C
28 °C

Tízezreket várnak vasárnap a Hősök terére

2009.04.04. 18:02
Húszezernél is több embert várnak a szervezők vasárnap délután a Hősök terére, az előrehozott választásokért megrendezett demonstrációra. A rendőrség is készül a rendezvényre, az már biztos, hogy kordonok nem lesznek.

A demonstráció miatt már szombat este nyolc órától forgalomkorlátozások lesznek a Hősök tere környékén. A parlament feloszlatásáért és az előrehozott választásokért tart nagyszabású demonstrációt vasárnap délután kettő órától a Hősök terén a Civil Összefogás Fórum. A megmozduláshoz már számos civil szervezet csatlakozott. Kelemen András, szervező a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy a rendőrségen 20 ezres létszámot jeleztek, de az eddigi érdeklődés alapján már biztos, hogy sokkal többen lesznek.

A civilek már megfogalmaztak egy petíciót, illetve egy levelet is írtak Sólyom László köztársasági elnöknek címezve. A kiáltványban szerepel - egyebek mellett - hogy követelik az ország félrevezetéséért felelősök kizárását a közéletből, a magyar föld és otthonok védelmét, az oktatás és az egészségügy kiemelt állami támogatását, a közbiztonság megteremtését, magyar állampolgárságot a határon túli magyaroknak és hiteles tömegtájékoztatást, a sajtó függetlenségét.

Az államfőnek címzett levélben azt kérik Sólyom Lászlótól, hogy éljen minden alkotmányos jogával és morális lehetőségével az előrehozott országgyűlési választások érdekében. A levél aláírói közt szerepel - mások mellett - a Makovecz Imre nevével fémjelzett Magyarországért Egyesület, a MAGOSZ, a Magyar Szociális Fórum, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Polgári Körök Országos Szövetsége.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette a bejelentett rendezvényt. A demonstráció miatt forgalomkorlátozások lesznek már szombat este nyolc órától: vasárnap este nyolcig ugyanis nem lehet parkolni az Olof Palme sétány mindkét oldalán, a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti szervizút között.