Gyurcsány hallgatni fog, de nem sértődik meg

2009.04.05. 14:36 Módosítva: 2009.04.05. 14:39
Nem született miniszterelnöknek, de álmokat szövő, csetlő-botló emberré lett, aki hihetetlenül boldog, hogy szolgálhatta az országot. Ezt mondta magáról a leköszönő Gyurcsány Ferenc az MSZP vasárnapi kongresszusán, ahol egy időre búcsút intett híveinek.

„Az elmúlt években sokat változtam, előnyömre és hátrányomra is. De a lényeg, hogy mit gondolok Magyarországról, az nem változott" – mondta Gyurcsány, majd múltidézésbe kezdett, felmondta hivatalos életrajzát a KISZ-es múlttól az egyenlőségteremtés bajnokáig. „Rabja voltam hibás elképzeléseknek. Húszévesen nem értettem, hogy a szabadság rovására nem lehet egyenlőséget teremteni" – mondta, de később rájött.

Lehet nyerni is, bukni is

lendvai bajnai

A magyar baloldal ma, kanyarodott át a jelenre Gyurcsány, Európa egyik befolyásos, sokszor ellentmondásokkal terhelt közössége, aminek ugyan van mit magával megvitatnia, de büszkének is van mire lennie. Gyurcsány vélhetően élete végéig dolgozik azért, hogy többségbe kerüljön a magyar baloldal, aminek világképében megfér az európaiság és hazafiság, amelyik természetesnek tekinti, hogy demokratikus választásokon lehet nyerni és bukni is.

Botladoznak a szavak, mondja Gyurcsány, aki "csak polgári politikát tud" ajánlani a baloldalnak. Az összetartó erőnek a méltányosságnak, az együttműködésnek és a humanizmusnak kéne lennie. Ellen kell állni a kísértésnek, hogy a hazafiságból nacionalizmus legyen, hogy a problémákat külföldre vigyék, és hogy egy jobb élet ígéretével elfeledkezzünk arról, hogy globális gazdaságban élünk.

Nem a nemzet miniszterelnöke

"Nem tudom, igazságos-e a sors, fogalmam sincs róla" – mondja Gyurcsány, aki saját bevallása szerint nem született miniszterelnöknek, de álmokat szövő, csetlő-botló emberré lett, aki hihetetlenül boldog, hogy szolgálhatta az országot, aminek a következő lépése a távozása. "Voltak veszekedések, voltak szenvedélyes mondataim, amikre utólag nem vagyok büszke" – mondta. "Nincsen bennem sértettség" – ismételte meg azt, amit a múlt hétfőn már a parlamentben, valamint két hete, első lemondásakor is mondott.

Hálás vagyok a névtelen sokaságnak, a 2,5 millió embernek, aki velünk akart új országot építeni, és hálás vagyok az MSZP minden tagjának, mondta Gyurcsány, majd arról beszélt, hogy népszerűségét sokszor csetlőn-botlón viselte, és sokszor zavarta az áradó szeretet és a taps. Szerinte ugyanis ez a politika rossz hagyománya. Mert nem vagyunk a nemzet miniszterelnöke, az ország választott vezetője vagyunk, indokolta a politikai kultusztól való idegenkedését Gyurcsány többes szám egyes személyben.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

"Sokan bíztattak arra, hogy új politikai pártot alapítsak. Ez dőreség lenne" – mondta Gyurcsány, majd a felelősségről beszélt, amit a küldöttek megtapsoltak. "Nem vagyunk könnyű helyzetben, a miniszterelnök-jelölt nagyszerű beszédet mondott" – mondta, bár ezt valószínűleg két külön mondatnak szánta. Hiszen a nem könnyű helyzet valójában a gazdasági válságra és a megszorításokra vonatkozott, nem Bajnai Gordonra. "Tessék támogatni ezt a kormányt. Ez nem személyes ügy. De akkor is hibát követ el a baloldal, ha azt gondolja, hogy ez a politikája. A baloldalnak túl kell néznie ezen a válságon" – mondta.

Lesz-e elég erő?

Aztán jött az intimzóna, Gyurcsány azt magyarázta, miért okozott komoly fejtörést, hogy lemondjon-e, vagy sem. Szerinte ugyanis ha az ellenérdekelt pártok olyan békés egymásutánban váltanák egymást, ahogy Németországban cserélgetik egymást a szocdemek és a konzervatívok, nem lenne baj. De a legnagyobb gondom az volt, mondta Gyurcsány, ha elmegyek, akkor nem segítem-e túlzottan a revánsra vágyó jobboldalt, azaz nélkülem lesz-e ereje megszervezni magát az MSZP-nek egy demokratikus küzdelemhez. Mert Magyarország hihetetlen hibát vét, ha nem veszi észre, hogy itt nem egyszerű jobboldali tusáról van szó, hanem egy olyan ország jöhet, amit milliók nem éreznek magukénak.

Gyurcsány szerint az MSZP kötelessége megvédeni az országot az erőszakos jobboldaltól. Ehhez nem lehet nyámnyilának lenni, de ismerni kell az ellenséget, akik nem a demokratikus elveket valló konzervatívok. "Bár pihenni biztosan jó lenne, gondolom pár hét pihenést engedélyeztek" – mondta Gyurcsány, aki megígérte, hogy a szusszanás után tenni fog azért, hogy újra milliók támogassák a szocialistákat. "Jó ideig ez az utolsó nyilvános beszédem" - mondta, de nem azért fog hallgatni, mert megsértődött, hanem azért, mert azoknak kell beszélniük, akiknek most van felelősségük. "Veletek maradva a baloldal és Magyarország győzelméért szurkolok" – mondta.