Az esztergomiaknak adnák a városi cégek részvényeit

2009.04.09. 12:52 Módosítva: 2009.04.09. 12:59
Esztergomban az Európai Parlament tagjainak június 7-i választásával egy időben helyi népszavazást tartanak arról, hogy az önkormányzati cégeket tömörítő holding részvényeinek egy részét lakossági tulajdonba adják - közölte a város polgármestere.

A szavazásra feltett kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen, vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?"

A fideszes Meggyes Tamás polgármester tájékoztatása szerint a Strigonium nevű holding 14 önkormányzati céget tömörít. A vállalkozást az önkormányzat tőkésítette fel, jegyzett tőkéje mintegy 1,3 milliárd forint.

A vállalatcsoport eredménye az előzetes adatok szerint 159 millió forint. A cégek mellett az értékbecslés szerint bruttó 6,9 milliárd forint értékű Aquasziget Élményfürdő is szerepel az önkormányzat vagyonjuttatásról szóló terveiben.

A kezdeményezést a Fidesz kilenc helyi képviselőjének javaslatára hagyta jóvá a város képviselő-testülete. Az előterjesztés szerint "a részvénytulajdon átadásával az esztergomi polgárokat bevonhatjuk cégeink működésébe ... vagyoni gyarapodásukat a közösségi tulajdonban való tulajdonszerzéssel támogatjuk ... ez a vagyonjuttatás hozamot is biztosítani képes a polgároknak, mint tulajdonosoknak".