Kiss Péter kimaradhat a Bajnai-kormányból

2009.04.10. 16:25 Módosítva: 2009.04.10. 16:27
Egyszerre formálódik és amortizálódik Bajnai Gordon jövőbeni kormánya: miközben számos miniszteri bársonyszékről már tudni, ki ül majd benne, lehet, hogy most vonul ki a kormányból az előző kabinet fajsúlyos embere.

Kiss Péter ugyanis egyelőre nem jutott közös nevezőre Bajnai Gordonnal, de a tárgyalások még folytatódhatnak. Az Index információi szerint az alapkoncepció az volt, hogy Kiss otthagyja a kancelláriát. Egy korábbi elképzelés szerint e minisztériumot államtitkársággá minősítették volna, és szerkezetét a válságkezeléshez idomították volna, közvetlenül a miniszterelnök irányítása alatt.

Ezt a forgatókönyvet azóta az élet felülírta, s a jelek szerint egy apparátusbeli ember kerül a tárca élére. Forrásaink szerint ez a konstrukció két célt szolgálna: egyrészt amennyiben a MEH államtitkárságként működik tovább, túl sok döntés csúszott volna fel Bajnaihoz, másrészt így nem kell minden egyes, megszorító döntést egy, a végrehajtást kézben tartó pártemberen keresztül verni Bajnainak.

Túl sok lett volna Bajnainak

Viszont az erőteljes kontrollhoz az MSZP vezérkara ragaszkodni kívánt, és arra kérték Kisst: csak bizonyos feltételekkel vállaljon más posztot az új kabinetben. Bajnai korábban arra kérte a kancelláriaminisztert, hogy bő érdekegyeztetési tapasztalatok birtokában a társadalompolitikai koordinációért felelős miniszterként folytassa. Amennyiben teljesülnek a szocialista feltételek akkor ez egy rendkívül erős pozíciót jelentett volna, ugyanis mindegyik tárcának gyakorlatilag Kissel kellett volna jóváhagyatnia az emberek életét érintő intézkedéseket.

Ráadásul forrásaink szerint ez a tárcanélküli miniszterség erős formális megerősítést kapott volna, ugyanis a szocialista szándékok szerint egyben a miniszterelnök helyettesét is jelentette volna. A jelek szerint viszont ez a pártalapú hatalomkoncentráció túl sok lett volna Bajnainak, aki csak a kormányalakításig van abban a helyzetben, hogy érdemben dacoljon az MSZP-s nagyokkal (ha beemelte volna a rendszerbe őket, akkor már se átugrani, se megkerülni nem tudta volna a prominenseket.)

Nem adhatja a nevét

A kérdés az, melyik a kisebbik rossz. Mindenesetre számos frakcióforrásunk szerint Bajnai stratégiai hibát követ el, ha nem integrálja Kisst. „Ahogy Gyurcsány is számíthatott lojalitására, úgy Bajnait sem szúrná hátba, sőt megpróbálná a miniszterelnökre zárni a frakciót” – magyarázza egy szocialista vezető. Aki szerint a kormányfő nehéz helyzetbe kerülhet, ha Kiss átül a külső támogatók közé, ugyanis szakmai ügyekben az ő szavára inkább ad majd a képviselőcsoport, mint a kormányzatéra. Illetve, hoz be egy másik szempontot egy másik forrás, Kissről elhiszi a frakció, hogy képes biztosítani a végrehajtási-közigazgatási hátteret, míg utódja hitelességének bizonyítására hosszú hónapokra lesz szükség, és pont az idő hibádzik a válságkezelési rohamtempóban.

Ráadásul, érvelnek többen, nem lenne jó üzenet ez a pártnak sem, mégpedig két szempontból. Az egyik: a Lendvai Ildikóval, Szekeres Imrével együtt az MSZP csúcstrojkájába emelkedő Kiss kívül rekesztése azt jelezheti a pártnak, hogy Bajnai nem lelkesedik a szocialista csúcsvezetőkért. Ha viszont azt nézzük, mutat rá az érem másik oldalára egy MSZP-s vezető, hogy ez az érvelés nem helytálló, hiszen a hírek szerint a szintén ügyvezető Szekeres is megőrizheti honvédelmi tárcáját (ami persze krízismenedzselés szempontjából egy irreleváns terület), akkor Kiss be nem menetele az új kormányba azt sugallja: baloldali politikusként nem adhatja a nevét egy szociális fűnyíráshoz.

Kérészéletű kormányzás

Ez pedig szintén amortizálja a frakció kormánytámogatási hajlandóságát. (Ráadásul ha Kiss vagy koordinációs, vagy MEH-miniszterként kitartana a kormányban, meg tudná támogatni – szakmailag és a frakció előtt egyaránt – az új szociális minisztert, aki Szűcs Erikát váltja. Egyes hírek szerint egyébként a munkabéke biztosítása érdekében a régi-új ember Csizmár Gábor lehetne, a tárca korábbi államtitkára.)

És a frakció, illetve az MSZP-vezetés segítsége nélkül meglehetősen kérészéletű lenne Bajnai kormányzása. Erre valószínűleg a miniszterelnök-jelölt is kénytelen volt rádöbbenni, hiszen egyik fű alatt deklarált kitételének számított, hogy az eddigi pénzügypolitika címeralakja, Veres János nem kap tárcát, holott ahogy az Index ezt vagy két hete megírta, a frakció szerint célszerű lenne odaadni neki a Bajnai gazdasági minisztériumát.

Veresnek hisz a frakció

A jelenlegi jelek szerint Veres viszont valószínűleg folytathatja, ugyanis a képviselők nem kétlik, hogy a Pénzügyminisztériumot átvevő Oszkó Péter, a Deloite Hungary vezetője ért az adópolitikához, de a költségvetésről nagy eséllyel csak azt fogják elhinni, amit Veres mond. Annál is inkább, ugyanis Veres már a tavalyi év első felében, az úgynevezett dobogókői tanácskozáson súlyos megszorítások ellen érvelt, és a Bajnai-féle válságkezelési program jó részét a PM dolgozta ki, még vagy két hónapja.

Ami a stabilan maradni látszókat illeti, a szocialisták a már említett Szekeresen kívül ebbe a körbe sorolják Gráf József agrárminisztert, a környezetvédelmi tárcát vivő Szabó Imrét, illetve az infrastrukturális minisztériumot vezető Molnár Csabát. Továbbra is lóg a levegőben Szilvásy György titokminiszter és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter sorsa: előbbihez a frakció pozitív semlegességgel viszonyult, utóbbihoz negatívval, de egyiküknek sem követeli a fejét. Szemben az SZDSZ-szel, a liberálisok szerint ugyanis annyira összeforrott a nevük a Gyurcsány-kormányzattal, hogy mindkettőjük vállalhatatlan.