2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Pénz jár a korrupció feljelentéséért

2009.04.10. 10:42
A Gyurcsány-kormány az utolsó ülésén elfogadta az antikorrupciós intézkedéscsomagot. A feljelentők védelemre számíthatnak, és részesedni fognak a kirótt bírságból. A korábban bejelentettekhez képest újdonság, hogy nyomravezetési díj jár a "kőkemény" kartellezés feltárásáért is.

A Gyurcsány-kormány utolsó ülésén elfogadta a tavaly ősszel beígért antikorrupciós csomagot – értesült meg a Világgazdaság. Az intézkedések középpontjában a Közérdekvédelmi Hivatal áll. Valódi újdonság, hogy díj jár annak is, aki az úgynevezett kőkemény, azaz az összefonódás mértéke miatt nehezen feltárható kartellekről súg majd a Gazdasági Versenyhivatalnak.

A szeptembertől felálló Közérdekvédelmi Hivatal a GVH-éhoz hasonló függetlenséget és jogosítványokat élvez. Elnökét – a miniszterelnök előterjesztése és a köztársasági elnök javaslata alapján – az Országgyűlés választja meg. Sem ő, sem a helyettese nem választható újra. A hetven fősre tervezett apparátus minden bejelentést fogad majd a közpénzek felhasználásával kapcsolatos döntések és hatósági eljárások ügyében.

A büntetés a jogtalan magatartással elért vagy elérni kívánt előny legalább kétszerese, legfeljebb háromszorosa lehet. A hivatal védelmet nyújt majd az anonimitást kérő alkalmazottaknak: a kilétüket nem fedik fel, jogi képviseletet biztosítanak számukra, és ha a bejelentés miatt csökken a jövedelmük, anyagilag támogatják őket. Ha a felderítés sikeres, a bírság tíz százalékának megfelelő díjazás jár nekik. Az alaptalan bejelentésekért viszont bírságra számíthatnak.

Változtattak a kartellezés felderítésére vonatkozó szabályokon is. A GVH által öt éve bevezetett engedékenység – melynek révén a magát és társait feljelentő, a versenyhatósággal együttműködő kartelltag mentesülhet a bírság alól – ugyanis nem hatékony.

A kormányzat a versenytörvény módosításával ezért díjazni kívánja azokat a személyeket, akik hozzájárulnak a jogsértő összefonódások feltárásához. Jutalom ez esetben is csak akkor jár, ha a versenyfelügyeleti eljárásban megállapítják a jogsértést és megbírságolják a cégeket.

A lobbitörvény ugyancsak változik. A döntéshozóknak nemcsak a lobbisták megkereséséről kell majd beszámolniuk, hanem minden más szervezet befolyásolási törekvéséről is. A kormány által elfogadott előterjesztés megköveteli a közszférában alkalmazandó etikai kódexek kidolgozását 2009. december végéig.

A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Alexa Noémi szerint a közérdekű bejelentők védelme és a hivatal felállítása csak egy, bár igen fontos lépés. Az antikorrupciós szervezet ugyanakkor erősen kételkedik a felderítések hatékonyságában: ma is vannak erre hivatott szervek, de nincsenek példaértékű esetek, feltárások.