Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veres János kormánytag marad?

2009.04.10. 08:20
Bár a korábbi hírek szerint az SZDSZ Veres és Draskovics távozását is feltételéül szabta Bajnai Gordon támogatásának, a Magyar Nemzet és a Népszabadság értesülései szerint mindketten miniszterek maradhatnak. Oszkó Péter állítólag még húzódozik a pénzügyminiszterségtől.

Nincs még kormánylista, de már formálódik az új kormány struktúrája és személyi összetétele, írja a Magyar Nemzet és a Népszabadság is. Utóbbi szerint egyedül az tűnik biztosnak, hogy Oszkó Péter, a Deloitte Zrt. igazgatója, a Reformszövetség programírója lesz a pénzügyminiszter. A Magyar Nemzet ugyanakkor úgy tudja, hogy bár Oszkóra az SZDSZ és az MSZP is áldását adta, maga a jelölt még ingadozik.

Mindkét lap úgy tudja, hogy az SZDSZ, korábbi ellenállását feladva, beleegyezett, hogy Veres János eddigi pénzügyminiszter a kormány tagja maradjon, Bajnai volt tárcáját, a gazdasági minisztériumot veheti át.

A Magyar Nemzet szocialista forrásokból úgy tudja, hogy Kiss Péter, Szekeres Imre és Gráf József biztosan miniszterek maradnak. A Népszabadság szerint ugyanakkor Kiss még nem adott választ, hiszen Bajnai megszüntetheti eddigi posztját, a kancelláriaminiszterit, ehelyett a kormányból biztosan távozó Szűcs Erikától vehetné át a munkaügyi minisztériumot. Ehhez azonban a lap értesülései szerint nincs kedve.

Miniszter maradhat a Népszabadság értesülései szerint a Gyurcsány-kormány egy másik prominense, Draskovics Tibor igazságügyi miniszter is - bár korábban szabaddemokrata körökben Veres és Szilvásy mellett Draskovics távozását is Bajnai támogatásának feltételéül szabták. A Magyar Nemzet szerint Draskovics azért maradhat, mert nem találtak a helyére megfelelő személyt.

A Nemzet szerint ugyanezért maradhat Molnár Csaba energetikai miniszter is. Az Index értesülései szerint ugyanakkor Molnár alatt nem inogott a szék, bár az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke Gyurcsány pártbeli fő támogatója volt.

Pénteken folytatódnak az egyeztetések a kormány tagjairól, Bajnai Gordon az MSZP és az SZDSZ frakciójával is tárgyal. Az egyeztetéseken emellett szó lesz a Bajnai-program felpuhítására tett baloldali kísérletekről is, hiszen egyre több szocialista képviselőről derül ki, hogy záradékkal írták csak alá a Bajnait támogató nyilatkozatot, ráadásul még az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor is a jövedelmek szociális alapú újraelosztását sürgette szerdai nyilatkozatában. Ez utóbbi értesüléseink szerint megdöbbentette Bajnait.