Simán átment Bajnai, a Kossuth tér a Várba vonult

2009.04.14. 18:03
Az összes MSZP-s és három kivétellel az SZDSZ-es képviselők szavazataival Bajnai Gordon lett a rendszerváltás utáni harmadik magyar köztársaság hetedik miniszterelnöke. Gyurcsány Ferenc a szavazás után rögtön átült a parlamenti patkó utolsó sorába. Az utcán több ezer ember tüntetett előrehozott választást követelve.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként mondott utolsó parlamenti beszédében azt mondta: „Adósa maradtam az országnak, amikor nem tudtam kellő erővel és őszinteséggel elfogadtatni, hogy ha Magyarország csak vár, akkor a végén csalódni fog. A csendességgel olyan illúzióba ringattuk az országot, amiből a felébredés keserű”.

Gyurcsány Bajnai miniszterelnökké választásának pillanatában felállt a helyéről, és a parlamenti ülésterem utolsó sorában foglalt helyet.

Az Országgyűlés 204 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül szavazta meg miniszterelnöknek Bajnai Gordont. A 186 szocialista képviselő mellett 16 SZDSZ-es és két független képviselő, Gyenesei István önkormányzati miniszter, illetve a korábban a Fideszben politizáló Lengyel Zoltán nyomta meg az igen gombot a bizalmatlansági indítványra. A függetlenné lett egykori MDF-es képviselők tartózkodtak, a fideszesek nem szavaztak. Nem szavazott az SZDSZ-ből Gulyás József, Béki Gabriella és Velkey Gábor sem. Emiatt a liberálisoknál rendkívüli frakcióülést hívtak össze.

A szavazás előtti beszédében Bajnai Gordon elmondta: a mai válsághelyzetben három dolgot tehet a politikai elit: vagy megvalósítja a válságkezelő programot, vagy egy felpuhított programmal bajlódik (szigorúan Bajnai nélkül, s ismervén a miniszterelnök-vadászat nehézségeit ez az előrehozott választás szinonimája), vagy nem tesz semmit, s új választásokra, új programra vár. Bajnai beszéde itt>>>

Navracsics Tibor és Semjén Zsolt beszédében elutasította Bajnait és programját, a KDNP frakcióvezetője felolvasta a téren tüntető civilek előrehozott választást követelő petícióját is.

A miniszterelnökkel együtt 16 tagú új kormányból tízen a Gyurcsány-kabinetnek is tagja voltak, nyolcan a szocialista pártban is tisztséget viselnek. Lakner Zoltán politológus szerint ez azt sejteti, hogy nem annyira szakértői, mint inkább egy MSZP-light kormány lesz a Bajnaié. Az elemzés bővebben itt>>>

A Kossuth tér környékén a plenáris ülés kezdetétől több ezer ember tüntetett előrehozott választást követelve. A Civil Összefogás Fórum rendezvényén többen nem akartak a rendőrség által lezárt Kossuth térről a demonstrációra kijelölt Alkotmány utcába menni, így őket igazoltatták, több embert pedig előállítottak.

Nem sokkal kedden délután fél 6 előtt berekesztette Alkotmány utcai nagygyűlését a Civil Összefogás Fórum a fővárosban.

A tüntetőkhöz kiment a parlamentből két fideszes képviselő, Czomba Sándor és Kelemen András, utóbbi rövid beszédet is mondott. A tüntetés végén a tömeg nagy része a budai Várban lévő köztársasági elnöki hivatalhoz vonult. A tömeget nem engedték a Sándor palota közelébe, egy képviselőjük azonban bemehetett a Köztársasági Elnöki Hivatalba.

A Parlamenthez közel, a Vértanúk terén kedd délután a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 is tüntetett. Többen felborították a rendőrkordont, ezért a rendőrök könnygázsprayt vetettek be. A 1000-1500 ember részvételével zajló tüntetés végén többször felszólították az ottmaradt embereket a távozásra. Miután a rendőrség úgy ítélte meg, hogy "a rendezvény elvesztette békés jellegét" (többen dobálni kezdték a rendőröket) könnygázgránátot is bevetettek.

Este 7-kor Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője és egy csapat gárdista csatlakozott a Vértanúk terén tüntetőkhöz.

A rendezvény háromnegyed kilenckor véget ért, 200-an még maradtak volna, de a rendőrség kiszorította őket. Este tízre befejeződtek a tüntetések.