Sólyom együtt akar működni a Bajnai-kormánnyal

2009.04.15. 11:18 Módosítva: 2009.04.15. 11:22
Sólyom László a külpolitikai koncepció hiánya mellett a cigánykérdés kezelését, illetve családtámogatás megkurtítását nehezményezte azután, hogy a tervezettnél hosszabb, több mint egyórás megbeszélést folytatott Bajnai Gordon frissen kinevezett miniszterelnökkel szerda reggel a Sándor-palotában. A köztársasági elnök számos ígéretet kapott az új kormányfőtől.

Sólyom László megismételte, korában már kinyilvánított elvi álláspontját, amely szerint a szükséges távlatos intézkedések miatt előrehozott választásokra és szélesebb társadalmi támogatottsággal bíró kormányra lenne szüksége az országnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új kormányfő kinevezése törvényes és alkotmányos volt, és óvott attól, hogy ezt bárki megkérdőjelezze.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az államfőnek egyetlen eszköz maradt, amivel nem kíván élni. Mint mondta, „nem fogok bemenni a parlamentbe politikai beszédet mondai, hogy kikényszerítsem az országgyűlés feloszlatását”.

Sólyom szerint megnyugtató

Úgy tűnt, hogy Bajnai Gordon személyesen is jó benyomást tett a köztársasági elnökre, aki megnyugtatónak nevezte a Bajnaitól hallottakat. Sólyom szerint üdvözlendő, hogy a válságkezelő kormány intézkedései ideológiamentesnek ígérkeznek.

Ugyanakkor behatárolja a lehetőségeket, hogy a hátralévő egy év alatt két kampányra is sor kerül. Sólyom egyértelműen utalt arra: Bajnait képesnek tartja arra, hogy a kormány a jövő tavaszig esedékes választásokig kitöltse mandátumát.

Sólyom László kulcskérdésnek nevezte, hogy a kormány hozzányúl-e a strukturális kérdésekhez az azonnali válságkezelésen túlmutató problémákhoz. Megnyugtatónak nevezte, hogy Bajnaiék a jelek szerint intézkedéseik hosszútávú hatásaival is számolnak. A nyugdíj és szociálpolitikai intézkedések szerinte elsősorban a külföld számára lesznek megnyugtatóak.

A Bokros-csomaghoz képest jó hír

Sólyomnak garanciát jelent,hogy az új irányítású tárcák külön kabinettel fognak működni, ez ugyanis azt mutatja, hogy hatékony lehet a válságkezelés. A kormányon belül elkülönül a válságkezelő szakmai kabinet és a politikai kabinet. A válságkezelő csoportot külön kabinet irányítja.

Az államfő arról is pozitívan nyilatkozott, hogy az új kormány a Gyurcsány-kormány által benyújtott javaslatokhoz fog benyújtani módosító javaslatokat, hogy felgyorsítsa a válságkezelés menetét. A Bokros-csomaghoz képest a köztársasági elnök jó hírnek nevezte, hogy Bajnaitól ígéretet kapott arra, hogy az intézkedések megalkotása során kényesen ügyelni kíván az alkotmányosságra.

Interpellálni lehet a minisztert

Az idő rövidsége miatt nem vezetik be ismét a közigazgatási államtitkár pozícióját, de az új kormányfő arra is ígéretet tett, hogy megszűnik az államigazgatás közvetlen politikai irányítása.

Sólyom a találkozó értékelése után néhány, számára különösen fontos kérdésre is felhívta a figyelmet. Ilyennek tartja a titkosszolgálatok működését. Bár a kormány jelentős változtatásra nem készül, a tárca nélküli miniszteri poszt miatt az ügyben interpellálni lehet majd a parlamentben és ez Sólyom szerint megnyugtató.

A külpolitikai koncepció hiánya

Az államfő arra is ígéretet kapott, hogy a miniszterelnök nem fogja támadni a független intézményeket, így az ügyészségeket és a bíróságokat. Megismételte ugyanakkor, hogy mennyire fontosnak tartja egy a politikától független legfelsőbb bírósági elnök kinevezését.

Sólyom felvetette a külpolitikai koncepció hiányát. És reményének adott hangot, hogy a válság miatt nagyobb figyelem irányul majd a fenntarthatóság és a zöld iparágak szempontjaira. Kérte Bajnaitól, hogy továbbra is támogassa a Molt.

Miért a családtámogatáson spórol?

Az államfő megkerülhetetlennek nevezte a cigánykérdés Mint mondta, nem szavak tabusításával, hanem konkrét intézkedésekkel kell javítani a helyzeten és mindenképpen fel kell deríteni az erőszakos cselekmények hátterét. A társadalompolitikai intézkedéseknél hangsúlyt helyezett arra, hogy nem lehet jogilag zsonglőrködni, most a törvényesség a legfontosabb szempont.

Feltette a kérdést, hogy miért pont a családtámogatásokon akar spórolni. Végül felhívta a figyelmet, hogy rendkívül fontosnak tartja, hogy a megszorító intézkedések miatt várható társadalmi nyugtalanságot és az esetleges demonstrációkat a rendőrség jogszerűen és differenciáltan kezelje.

Sólyom szerint az új kormány programjának számos olyan eleme lesz, ami túlmutat az azonnali válságkezelésen és ezért együtt lehet vele működni.