Erősödött a szervezett bűnözés Magyarországon

2009.04.19. 09:29 Módosítva: 2009.04.19. 09:30
Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója szerint tavaly tovább nőtt egyes magyarországi bűnszervezetek befolyása, ereje. Várhatóan nő majd a rivális csoportok közötti feszültség, a konkurenciaharcot jelző erőszakos cselekmények gyakorisága.

A főigazgató az MTI-nek nyilatkozva közölte, néhány bűnszervezet esetében megfigyelhető, hogy befolyási övezetüket agresszív, nyílt konfliktusokat is felvállaló módon próbálják kiterjeszteni. Ha ez a tendencia folytatódik, várhatóan gyakoribbak lesznek majd a rivális csoportok közti harcból eredeztethető erőszakos cselekmények, és a bűnszervezetek valószínűleg erősebben próbálnak majd kapcsolatokat építeni az államigazgatási szféra és más területek felé. Rövid távon azonban nem kell arra számítani, hogy a magyarországi szervezett bűnözés alapvetően átrendeződne.

Az NBH elemzése szerint a szervezett bűnözés területén is egyre inkább tapasztalható a közös érdekeket szolgáló, határokon átnyúló együttműködés és a környező országokból származó csoportok magyarországi jelenlétének növekedése. Nagy kockázatot jelent, hogy ezek a bűnözők képesek megfizetni az igen kvalifikált, jogi, pénzügyi, igazságszolgáltatási tapasztalatokkal rendelkező szakértőket. A bűnszervezetek változatos eszközökkel igyekeznek olyan személyeket is magukhoz kötni, akik a híd szerepét tölthetik be a legális szféra és a bűnszervezet irányítói között. A szervezett bűnözői körök nagy figyelmet fordítanak arra, hogy vezetőik a közéletben tisztes üzletemberként mutatkozzanak meg, miközben jövedelmük döntő részben jogszerűtlen módon keletkezik.

Csempészet Schengen után

Korábban a magyar és orosz ajkú szervezett bűnözés volt a meghatározó Magyarországon. Ezzel kapcsolatban a főigazgató kifejtette, a bűnszervezetekre egyre jellemzőbb nyitottság és átjárhatóság következtében a korábbihoz képest tarkábbá válik a bűnözői csoportok nemzeti jellege. „A hazai szegmens mellett ma már legalább tíz ország állampolgárainak markáns jelenlétéről van szó” - mondta. A szervezett bűnözői körök jövedelme jelentős részben továbbra is csempészetből származik: cigarettát, kábítószert és embereket csempésznek. A jogszerűtlen módon megszerzett jövedelmeket legalizálják, amit sok esetben elősegítenek a joghézagok is.

A schengeni övezethez történt csatlakozással Magyarország jelentősége a bűnszervezetek szempontjából is átértékelődött, hiszen a magyar határ átlépésével gyakorlatilag szabadon mozoghatnak a schengeni térség teljes területén. Ezért a külső határok erősebb őrizete ellenére sem csökken az e körbe tartozó illegális cselekmények száma.

A hivatal elemzése szerint a bűnszervezetek szívesen vállalnak részt államilag támogatott beruházások kivitelezésében, fejlesztési projektekben, pályázatokon, ezért elejét kell venni annak, hogy az egyre növekvő nagyságrendű uniós pénzek közelébe kerüljenek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla