Bernadett
0 °C
9 °C

Erősödött a szervezett bűnözés Magyarországon

2009.04.19. 09:29 Módosítva: 2009-04-19 09:30:30
Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója szerint tavaly tovább nőtt egyes magyarországi bűnszervezetek befolyása, ereje. Várhatóan nő majd a rivális csoportok közötti feszültség, a konkurenciaharcot jelző erőszakos cselekmények gyakorisága.

A főigazgató az MTI-nek nyilatkozva közölte, néhány bűnszervezet esetében megfigyelhető, hogy befolyási övezetüket agresszív, nyílt konfliktusokat is felvállaló módon próbálják kiterjeszteni. Ha ez a tendencia folytatódik, várhatóan gyakoribbak lesznek majd a rivális csoportok közti harcból eredeztethető erőszakos cselekmények, és a bűnszervezetek valószínűleg erősebben próbálnak majd kapcsolatokat építeni az államigazgatási szféra és más területek felé. Rövid távon azonban nem kell arra számítani, hogy a magyarországi szervezett bűnözés alapvetően átrendeződne.

Az NBH elemzése szerint a szervezett bűnözés területén is egyre inkább tapasztalható a közös érdekeket szolgáló, határokon átnyúló együttműködés és a környező országokból származó csoportok magyarországi jelenlétének növekedése. Nagy kockázatot jelent, hogy ezek a bűnözők képesek megfizetni az igen kvalifikált, jogi, pénzügyi, igazságszolgáltatási tapasztalatokkal rendelkező szakértőket. A bűnszervezetek változatos eszközökkel igyekeznek olyan személyeket is magukhoz kötni, akik a híd szerepét tölthetik be a legális szféra és a bűnszervezet irányítói között. A szervezett bűnözői körök nagy figyelmet fordítanak arra, hogy vezetőik a közéletben tisztes üzletemberként mutatkozzanak meg, miközben jövedelmük döntő részben jogszerűtlen módon keletkezik.

Csempészet Schengen után

Korábban a magyar és orosz ajkú szervezett bűnözés volt a meghatározó Magyarországon. Ezzel kapcsolatban a főigazgató kifejtette, a bűnszervezetekre egyre jellemzőbb nyitottság és átjárhatóság következtében a korábbihoz képest tarkábbá válik a bűnözői csoportok nemzeti jellege. „A hazai szegmens mellett ma már legalább tíz ország állampolgárainak markáns jelenlétéről van szó” - mondta. A szervezett bűnözői körök jövedelme jelentős részben továbbra is csempészetből származik: cigarettát, kábítószert és embereket csempésznek. A jogszerűtlen módon megszerzett jövedelmeket legalizálják, amit sok esetben elősegítenek a joghézagok is.

A schengeni övezethez történt csatlakozással Magyarország jelentősége a bűnszervezetek szempontjából is átértékelődött, hiszen a magyar határ átlépésével gyakorlatilag szabadon mozoghatnak a schengeni térség teljes területén. Ezért a külső határok erősebb őrizete ellenére sem csökken az e körbe tartozó illegális cselekmények száma.

A hivatal elemzése szerint a bűnszervezetek szívesen vállalnak részt államilag támogatott beruházások kivitelezésében, fejlesztési projektekben, pályázatokon, ezért elejét kell venni annak, hogy az egyre növekvő nagyságrendű uniós pénzek közelébe kerüljenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!