Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Faipari alapismeretekkel már nem lehet bejutni egyetemre

2009.04.19. 21:40 Módosítva: 2009-04-19 21:40:20
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 191-ről nagyjából 35-re csökkentené az egyetemi felvételibe is beszámító érettségi tantárgyak számát. A jövőben nem számít például a faipari alapismeretek, a népművészet, az eszperantó vagy éppen a biblia- és emberismeret.

Jelentősen csökkenti az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az egyetemi felvételibe számító érettségi tantárgyakat. Továbbra is bárki érettségizhet például a faipari alapismeretekből, a népművészetből vagy éppen a biblia- és emberismeretből, de az egyetemek már nem számíthatják be ezeket a tárgyakat a felvételi pontokba. A döntés már megszületett a pontot érő érettségi tárgyak csökkentéséről, legkorábban azokat érintheti, akik 2011-ben felvételiznek, számolt be az RTL Híradója.

A 191 felvételibe is számító választható érettségi tárgyból nagyjából 35 maradna. Az oktatási hivatal vezetője szerint ugyanis a tárgyak nagy részéből csak kevesen vizsgáznak, ez pedig drága.

Bakonyi László szerint "ha öten vizsgáznak egy emeltszintű vizsgatárgyból, és szerencsénk van, hogy mondjuk egy régión belül vannak, akkor meg tudjuk oldani könnyen a vizsgájukat, de abban a pillanatban, hogy ha ebből kettő mondjuk Szombathelyen, három pedig Nyíregyházán vizsgázik akkor ez már azt jelenti, hogy két darab vizsgabizottságot is szerveznünk kell". Éppen ezért csak azokat a választható tárgyakat tartják meg, amelyekből az utóbbi időben legalább 10-en érettségiztek évente.

Huszár Márton, a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgató-helyettese szerint rossz a szaktárca döntése, mert így szakirányú továbbképzés esetén semmilyen információt nem fog arról adni a felsőfokú intézménynek, hogy egy tanuló milyen szakmai alapokkal rendelkezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?