Leépítések lesznek a Külügyminisztériumban

2009.04.20. 20:44
Személyi változások és leépítések is lesznek a Külügyminisztériumban, az átalakítások stratégia szemléletűek lesznek, és több lépcsőben hajtják őket végre, erősítette meg Balázs Péter külügyminiszter.

A tárcavezető megerősítette, hogy Horváthné Fekszi Márta államtitkár, Szentiványi Gábor szakállamtitkár és Szelestey Lajos szóvivő is távozik posztjáról.

Szabó Vilmos politikai kinevezett az új kormányban: a megállapodás az volt, hogy a külügyi államtitkárt az MSZP adja. A miniszter elmondta: az eddigi államtitkár, Horváthné Fekszi Márta New York-i kinevezése "egy későbbi történet", hiszen a kiváló külügyi szakértőt szeretné "megtartani a házban".

Szentiványi Gábor normál külügyi procedúra keretében megy stockholmi nagykövetnek. Egy hazaérkező diplomata fog a helyébe lépni. Az új szakállamtitkár neve azonban egyelőre nem nyilvános - tette hozzá Balázs Péter.

Elmondta azt is: Szelestey Lajos szóvivő már régóta szeretne külszolgálatot vállalni, ehhez új miniszterként hozzájárult, most pedig keresik az utódját. Az új szóvivő egy hónapon belül hivatalba léphet, a tárgyalások már megkezdődtek a lehetséges jelöltekkel - mondta Balázs Péter.

A külügyminiszter - megerősítve a múlt heti bizottsági meghallgatásain elmondottakat - kiemelte: az adott körülmények között, ennyi pénzből az adott külképviseleti rendszert nem lehet fenntartani. Mint mondta, stratégiai szemléletű, több lépcsős átalakítást tervez.

A külképviseleti rendszer átalakításában három kört kell meghatározni. Egyrészt, konzuli képviseletet a világon mindenhol biztosítani kell. Egy szűkebb körbe tartoznak azok az országok, ahol "tudnunk kell, hogy mi történik". A legszűkebb körben pedig jól felszerelt nagykövetségeket kell működtetni - mondta Balázs Péter.

Körülbelül egy olyan hálózatra van szükség mint amilyen Ausztriának, Dániának vagy Finnországnak van - mondta a miniszter, aki keddre ígért konkrét számokat a leépítésekről és a bezárásokról.