Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre jobban húz el a Fidesz

2009.04.21. 17:14
Nőtt a Fidesz és az MSZP közti különbség a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatása szerint. Ez az első olyan felmérés, aminek alapján a Jobbik elérné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A válaszadók 60 százaléka még mindig előrehozott választásokat akar.

Gyurcsány Ferenc lemondása és Bajnai Gordon miniszterelnökké válása növelte a két nagy párt, a Fidesz és az MSZP közötti különbségeket, a Jobbik pedig elérte a parlamentbe jutási küszöböt, derült ki a Századvég és a Forsense legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Az április 7. és 17. között 1006 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkeresésével végzett kutatás kimutatta, hogy bár általánosan rossz a közhangulat, áprilisban a választási hajlandóság 59 százalékos volt.

A Fidesz az összes megkérdezett körében 2 százalékpontot javítva 30 százalékon áll, míg az MSZP változatlanul 11 százalékos. A két kisebb parlamenti párt, az MDF és az SZDSZ támogatottsága egyaránt 1 százalék. A Jobbik szavazóinak aránya jelenleg 3 százalék a teljes lakosság körében, a többi parlamenten kívüli kispárt együttes támogatottsága pedig 1 százalékos.

A biztos pártválasztók közül a felmérés szerint hetven százalék szavazna a Fideszre és 18 százalék az MSZP-re. A két kisebbik parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF pedig 2, illetve 1 százalékot kapna. A Jobbik viszont - a kutatásokban először - elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt a biztos pártválasztók körében.

A Medián múlt héten közzé tett felméréséből még az derült ki, hogy a Jobbiknak lehet esélye a parlamentbe jutásra, bár a szélsőjobboldali párt 4 százalékos támogatottsága már hibahatáron belüli.

Továbbra is negatív a felmérések szerint a Gyurcsány-kormány utólagos megítélése; az összes megkérdezett 73 százaléka adott negatív és 23 százalék pozitív értékelést.

A politikával kapcsolatos általános elégedetlenséget jelzi, hogy a megkérdezettek közel fele (47 százalék) a kormánnyal és az ellenzékkel is elégedetlen.

A Bajnai-kormány felállása után sem változott érdemben a közhangulat, a válaszadók közel 60 százaléka továbbra is az előre hozott választások mellett áll, olvasható a tanulmányban. A válaszadók 28 százaléka tartja alkalmasnak Bajnai Gordont miniszterelnöknek, 42 százalékuk szerint alkalmatlan erre a posztra, sőt a kutatás eredményei azt mutatják, hogy az MSZP szavazói továbbra is inkább Gyurcsány Ferencben bíznak (44 százalék), mint Bajnai Gordonban (27 százalék).