A magyar szakemberek is megvizsgálnák a mexikói vírust

2009.04.26. 11:01 Módosítva: 2009.04.26. 13:08
Akár Magyarország is gyárthatná a védőoltást, ehhez azonban tisztázni kell, pontosan mi ellen. A vírust valószínűleg "hazavitte" tíz új-zélandi diák, egyikőjük sincs súlyos állapotban.

A magyar Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke, Bujdosó László hétfőre összehívta a testületet, hogy tájékozódjanak a Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő sertésinfluenzáról, amelynek - a legfrissebb adatok szerint - két hét alatt már 81 halálos áldozata és több mint ezer fertőzöttje van.

Bujdosó László elmondta: a bizottság azt is megtárgyalja, hogy mik a legfontosabb lépések abban az esetben, ha bebizonyosodna, világjárványról van szó.

Nem emlékeznek hasonlóra

Bujdosó László szerint a mostani járványban az a legmegdöbbentőbb, hogy a vírus trópusi körülmények között, melegben is terjed. A bizottság elnöke azt mondta: még az idősebb virológusok is csak egy olyan nyári influenza-fertőzésre emlékeznek a nyolcvanas évekebn, amelyik kis kiterjedésű, lokális volt. "Vehemens" influenzajárvány azonban még nem fordult elő ebben az évszakban. A szakember szerint épp ezért számos kérdést felvet a mostani mexikói járvány, például azt, hogy valóban influenzavírusról van-e szó, és ha igen, akkor pontosan milyenről.

Magyarország segítséget ajánl

Megpróbálnak mintát szerezni a vírusból, hogy Magyarországon is vizsgálhassák. A mostani technika mellett valószínűleg jövő héten már elkészül a laboratóriumokban a vírus nemzetközi meghatározása, és ennek alapján el lehet készíteni a védőoltást is - mondta. Bujdosó László hozzátette: Magyarország oltóanyag "nagyhatalom", így akár a segítségét is felajánlhatja az Egyesült Államoknak a vakcina gyártásában.

Egyelőre korai bármiféle lépést tenni Magyarországon a Mexikóban terjedő sertésinfluenza miatt - mondta Szelestey Lajos, a külügyminisztérium szóvivője. Figyelik a helyzetet, gyűjtik az információkat, és ha szükséges, intézkedni fognak.

Új-zélandiak is elkaphatták

Tony Ryall, Új-Zéland egészségügyi minisztere bejelentette, tíz Mexikóban járt diák feltehetően sertésinfluenza-fertőzést kapott. Tizenhárom középiskolai diák szombaton tért haza Mexikóból és azonnal influenza-tesztet készítettek velük. Tíz diák tesztje pozitív volt, azonban egyik beteg állapota sem súlyos. Az eredményeket elküldték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) melbourne-i laboratóriumába. Jelenleg 25 embert tartanak karanténban Új-Zélandon.

Negatív a BA utaskísérőjének lelete

Influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba a British Airways légitársaság egyik utaskísérőjét, aki szombaton a BA mexikóvárosi járatával érkezett Londonba, a vasárnapra elkészült vizsgálati eredmények szerint azonban betegségét nem a sertésinfluenza embereket is megfertőző változata okozta.

A brit Egészségvédelmi Hatóság (HPA) közlése szerint a gép személyzetének egyik tagja a repülőúton betegedett meg, és elővigyázatossági okokból az északnyugat-londoni Northwick Park kórház elkülönített részlegébe szállították.

Az EU egészségügyi szóvivője szerint Európából még nem jelentettek sertésinfluenzás esetet.

Mexikóváros bezárt

A húszmilliós mexikói fővárosban vasárnap zárva maradtak a múzeumok, törölték a nyilvános rendezvényeket, két mexikóvárosi első osztályú futballmérkőzést pedig zárt kapuk mögött játszanak le. A templomba járók tévén nézték meg a vasárnapi misét, a fővárosi iskolák és egyetemek május 6-ig zárva maradnak. A turistáknak azt javasolják a hatóságok, hogy viseljenek egészségügyi maszkot.

A hatóságok bezáratták az éjszakai mulatók 70 százalékát, de nyitva maradhatott egy bár, amely felfogadott orvosokat, hogy a bejáratnál vizsgálják meg a belépni kívánók torkát, és lázat is mérjenek.