90 nap haladékot kapott a Hospinvest

2009.04.29. 19:20
A Hospinvest Zrt. és az általa birtokolt társaságok a szerdára összehívott hitelezői gyűlés előtt megszerezték a csődvédelemhez szükséges hozzájárulásukat a hitelezőktől. A Hospinvest Zrt., illetve a kórházcsalád intézményeit működtető leányvállalatai ennek megfelelően rövidesen benyújtják a fizetési haladékra vonatkozó kérelmeket az illetékes bíróságokra.

A csődvédelem intézménye lehetőséget biztosít a Hospinvestnek a finanszírozás hosszú távú stabilizálására - írta közleményében Kollányi Gábor a Hospinvest Zrt. elnöke. A csődvédelem keretében további 90 napja lesz a cégnek ahhoz, hogy javaslatot tegyen a hitelezőknek az egyezségre.

Ez idő alatt folytatódnak a szakmai befektetők bevonásáról szóló tárgyalások is. A Hospinvest kórházcsalád intézményeiben ezen idő alatt is folyamatos a betegellátás - tartalmazza Kollányi Gábor közleménye.

A Hospinvest Zrt. április 3-án jelentette be, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank, hiteltartozása fejében leemelt a számlájáról, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által a betegellátás finanszírozására folyósított több mint egymilliárd forintot.

A társaság öt kórházat és négy rendelőintézetet működtet országszerte, a többi között a Heves Megyei Közgyűléssel kötött szerződés alapján az egri kórházat. Ez utóbbi miatt heves bírálatok érték a Fidesz és több civil szervezet részéről az önkormányzat szocialista vezetését és a társaságot egyaránt.

A Fidesz, illetve az időközben bejegyzett Egri Kórházvédők Egyesülete egyaránt azt követeli, hogy a kialakult helyzetben a megye bontsa fel a vagyonkezelői megállapodást. Ugyanakkor a Heves Megyei Közgyűlés július 31-ig adott haladékot a cégnek a csődeljárás megszüntetésére.