A kormány nem veszi el, de csökkenti a családi ellátásokat

2009.05.10. 20:12
A kormány nem elvenni szeretné a családi pótlékot, vagy a gyedet és a gyest, az átalakításra azért van szükség, hogy hosszú évekre megőrizzék a családok számára ezeket az ellátásokat - mondta Vidorné Szabó Györgyi, az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának MSZP-s elnöke, miután a Fidesz babakocsis tüntetést szervezett.

A politikus azután nyilatkozott, hogy a Fidesz vasárnap babakocsis tüntetést szervezett a Parlament előtt, tiltakozásul a családokat érintő megszorítások ellen.

Vidorné Szabó Györgyi kiemelte, hogy a családi pótlék összegének átmeneti, két évre történő befagyasztását jelenleg a világgazdasági válság kényszeríti ki. Emlékeztetett, hogy a Fidesz 1998 és 2002 közötti regnálása idején négy évre fagyasztotta be a családi pótlék összegét, minden indok nélkül.

Elmondta, hogy az átmeneti intézkedések mellett hosszú távra szól az a szerkezeti átalakítás, hogy a gyed igénybevételéhez 365 nap biztosítási idő lesz szükséges az eddigi 186 nap helyett. Hozzátette, hogy a gyed változatlanul két évig járhat a biztosításban eltöltött idő függvényében.

Az MSZP-s politikus szerint a gyes idejének csökkentésében nemcsak anyagi szempontok játszanak szerepet. Kifejtette, az utóbbi évek nemzetközi tapasztalata azt mutatja, hogy azokban az országokban születik több gyermek, ahol az anyuka nincs kényszerűen "bezárva" hosszú évekre, hanem rövidebb idő után munkába állhat.

Elismerte: ehhez az is szükséges, hogy a gyermekek napközis ellátása megoldott legyen, akár bölcsődék, akár családi napközik révén. Hozzátette, ezek létrehozása egyben munkahelyteremtő lehetőség is.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyes lerövidítésének bevezetése megfelelő felkészülési időszakot hagy, hiszen a jogszabály hatályba lépésétől számított 300 nap után született gyermekekre vonatkozik majd.