Négymilliárdot követel a Kenézy-kórház az OEP-től

2009.05.13. 13:18
Négymilliárd forintot követel az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a debreceni Kenézy Gyula kórház arra hivatkozva, hogy a Legfelsőbb Bíróság jogerősen törvénysértőnek mondta ki a 2007-es ágyszámleépítésről szóló miniszteri határozatot.

2007-ben a Hajdú-Bihar Megyei Kenézy Gyula Kórház szenvedte el az aktív ágyakat érintő legnagyobb leépítést: 1317 aktív ágyból csak 844 maradt, ami azt jelentette, hogy havonta 170 millió forinttal, évente pedig összesen kétmilliárd forinttal csökkent az aktív ágyak finanszírozása.

A kórház ugyan kényszerűségből aláírta az ezt rögzítő OEP-szerződést, de pert indítottak az ügyben, és a Legfelsőbb Bíróság jogerősen, megfellebbezhetetlenül úgy döntött, hogy az ágyszámot csökkentő miniszteri határozat törvénysértő volt.

Ennek alapján szerdán levélben fordulnak az OEP-hez, és a pénztártól visszakövetelik az elmúlt két évben hiányként megjelenő négymilliárd forintot, valamint követelik azt is, hogy az ágyszámleépítés előtti paraméterekkel kössenek új szerződést, jelentette be egy sajtótájékoztatón Rácz Róbert, a megyei közgyűlés fideszes elnöke és Pesti Imre fideszes országgyűlés képviselő szerdán Budapesten.

A megyei kórház és fenntartója, a megyei közgyűlés perelni fogja a pénztárat és ezen keresztül a magyar államot a négymilliárd forintért, mert nem tűrik azt, hogy a megyei polgárokat másodrendű állampolgárokká degradálják. Rácz Róbert hangsúlyozta, hogy ezt a pénzt a megyei betegellátástól vették el.

Pesti Imre emlékeztetett arra, hogy Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter rendelete alapján 2007 áprilisában hajtották végre az ágyszámleépítéseket, az ezt rögzítő új szerződések pedig "zsarolásra" születtek. Utalt arra is, hogy az ügyben több intézmény fordult bírósághoz, így például a Békés megyei kórház már jogerős ítéletben nyert, és az OEP-től most 5 milliárdos kártérítést kér.

Pesti Imre szerint a magyar egészségügyet méltatlan helyzetbe hozta a kórházi ágyszámok drasztikus és dilettáns csökkentése. Várólisták, ellátási gondok, tragédiák alakultak ki - tette hozzá. Szerinte ezt jól bizonyítja, hogy a bezárt Schöpf-Merei kórház előtt lévő inkubátort, amely korábban évente négy-öt gyermek életét mentette meg, azóta nem tették ki, így "8-10 gyermek veszett el azóta".