Kizárták a tettrekész rendőröket a Munkástanácsokból

2009.05.20. 07:53 Módosítva: 2009.05.20. 08:18
A napokban kizárta tagszervezetei sorából a Munkástanácsok Országos Szövetsége a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetét. A fő ok az volt, hogy 2005-ös csatlakozásuktól kezdve folyamatosan vitatták a konföderáció belső szabályzatát, de kizárásukban szerepet játszott a tettrekész rendőrök szélsőjobboldali politizálása is, írja a Népszabadság.

A Szima Judit nevével fémjelzett Tettrekész Szakszervezetet azért zárták ki a szövetségből, mert csatlakozásuktól kezdve folyamatosan vitatta a konföderáció belső szabályzatát, mondta a Népszabadságnak Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke. Szima Judit megpróbálta bizonyítani, hogy a szövetség törvénytelenül hoz döntéseket, személyi ambíciótól fűtve, mindent latba vetve igyekezett megszerezni a Munkástanácsok elnöki posztját.

A kizárásban szerepet játszott az is, hogy a Tettrekész honlapján a társadalmi normákat durván áthágó megnyilatkozások jelentek meg, mint például az, hogy Magyarországon nem lehetőség, hanem kötelesség antiszemitának lenni.

Egyértelművé vált, mondta Palkovics Imre, hogy a szakszervezet a Jobbik képviseletében lép fel - mondta Palkovics Imre. "Elég markáns szélső jobboldali politizálásba is kezdtek" - fogalmazott az elnök, aki kifogásolta, hogy a Tettrekész vezetői nem határolódtak el a honlapjukon megjelenő levelek tartalmától.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetségének vezetője súlyos problémának tartja, ha egy pártnak rendőrsége van, vagy egy rendőrszakszervezet politikai mozgalomhoz kötődik, mert ez diktatúra kialakulásával fenyeget. Mindegy, hogy jobb- vagy baloldalról van szó - tette hozzá.

A 43 ezres rendőri állományból mintegy 30 ezer a szakszervezeti tag, mondta a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Kónya Péter. Az utóbbi években ezen a területen is elindult a szakszervezeti felaprózódás - a korábbi két rendőrszakszervezet helyett ma öt működik.