Erősen karcsúsítják a magyar diplomáciát

2009.05.26. 17:23
A külképviseletek száma, illetve a külügyi tárca dolgozóinak létszáma is mintegy 16-17 százalékkal csökkenhet. A külügyminiszter szerint ugyan a tárca nem megy csődbe, de kénytelen 18-20 nagykövetséget és konzulátust bezárni. A külképviseleteket leginkább Európán kívül ritkítják, ott ahol a magyar politika nem aktív.

Körülbelül 18-20 nagykövetséget és konzulátust zárhat be Magyarország, és összességében így mintegy száz diplomáciai képviselete marad az országnak, mondta Balázs Péter. A külügyminiszter szerint egyébként Magyarországnak úgy is körülbelül húsz százalékkal nagyobb külképviseleti hálózata van, mint Ausztriának, vagy a hozzánk hasonlítható országoknak, márpedig ezt egész egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak.

A külügy elsősorban a távolabbi, nem európai képviseleteket bezárását vizsgálja, főként azok az országok kerülhetnek szóba, ahol Magyarország már nem aktív politikai szereplő, így például Latin-Amerikában. A tárcavezető szerint a külügyminisztérium és a külképviseletek létszáma együtt mozog, azaz megeshet, hogy a minisztérium állománya is mintegy 16-17 százalékkal csökken.

Mindenesetre Balázs Péter szerint a kormányzati egyeztetés még folyik, de nagyon hamar tájékoztatják majd a nyilvánosságot a konkrétumokról. A külügyminisztérium költségvetésével kapcsolatban a pénzügyminiszterrel már több alapvető kérdésben megegyeztek: rendbe hozták az árfolyamveszteség problémáját és találtak egy technikai megoldást a nemzetközi tagdíjak kérdésére. „Egészen biztos, hogy nem fog csődbe menni a Külügyminisztérium" jelentette ki a miniszter.

A Fidesz szerint átgondolatlan a külügyminisztériumi megszorító csomag, amely csak minimális megtakarítást jelent, de komoly politikai kárt okoz, vélekedett Németh Zsolt, a párt szakpolitikusa. A Fidesz azt várja el, hogy a külügyminiszter terjesszen elő egy koncepciót, amelyet a parlament is megvitathat. Németh szerint úgy volt, hogy Balázs Péter szerdán számol be a megszorító csomagról az Országgyűlés külügyi bizottságának, ezt a találkozót azonban lemondta a miniszter.