Lemond az egyik pécsi MSZP-s alpolgármester

2009.05.28. 18:04 Módosítva: 2009.05.28. 18:04
A pécsi polgármester-választás eredményével, amit a fideszes Páva Zsolt nyert mintegy 65 százalékkal, az emberek üzentek a baloldalnak, vélekedett Tóth Bertalan alpolgármester. A szocialista politikus a jelek szerint értett a választói szóból, és lemondott tisztségről. Most újra erős pécsi baloldalt akar összehozni, de nem pártokkal, hanem civilekkel.

Lemond posztjáról Tóth Bertalan, Pécs egyik szocialista alpolgármestere, aki döntését a május 10-i pécsi polgármester-választás eredményével indokolta. "A választók május 10-én üzentek a baloldalnak, amely ezt követően elvesztette többségét a pécsi közgyűlésben", mondta a politikus. (Emlékeztetőül: a polgármester-választást Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az érvényes szavazatok mintegy 65 százalékával, s ezt követően két MSZP-s, valamint egy független képviselő frakciót alakított a polgármesteri program támogatására.)

Tóth lemondását hivatalosan a közgyűlés pénteki ülésén jelenti be. „Másokkal ellentétben nem a süllyedő hajót akarom elhagyni, az MSZP pécsi elnökeként a jövőben azon kívánok dolgozni, hogy a párt megújuljon, a baloldal ismét erős legyen Pécsett. Más baloldali politikát szeretnék. Olyat, ami nem az alkukról és pozíciókról szól. Ehhez határozott vezetésre, a lakossággal való őszinte és közvetlen párbeszédre, szolidaritásra van szükség", mondta a politikus.

DPECS20090528001

Álláspontja szerint új szövetségeket kell kötni, de nem pártokkal. Emellett támogatni kell olyan, a város számára fontos kezdeményezéseket, programokat, melyek nemcsak a baloldal, hanem a pécsiek részéről merülnek fel. Tóth Bertalan kitért rá, a közgyűlésben határozott baloldali politikát képzel el, amely Pécs számára hasznos ügyekben támogatná Páva Zsolt polgármestert.

Páva Zsolt polgármester május 13-án jelentette be, hogy megvonta Pécs szocialista alpolgármestereinek jogköreit, s az eddigi három helyett két alpolgármesteri posztra tett javaslatot. Arra kérte az alpolgármestereket, Tóth Bertalant, Gonda Tibort és Meixner Andrást, gondolják át és rövid időn belül adjanak választ e lehetőségre, amely akkor valósulhat meg, ha közülük ketten önként lemondanak pozíciójukról.

Ugyan az alpolgármestereket a polgármester jelöli és a közgyűlés választja meg, leváltásukra sem a polgármesternek, sem a testületnek nincsenek jogi eszközei. Tóth Bertalan csütörtöki sajtótájékoztatóján egy további alpolgármester esetleges lemondásával kapcsolatos újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a téma napirenden van az MSZP-frakción belül, de döntés még nem született.