Csatát nyertek a badacsonyörsi strandra vágyók

2009.05.30. 00:51
Évek óta tart Badacsonyörsön a helybéliek háborúja a Balatonért. Amióta új tulajdonoshoz került a part melletti kemping, a Badacsonytomajhoz tartozó településen gyakorlatilag senki sem tud lemenni a tóhoz fürdeni, vagy csak úgy sétálni egyet a parton.

A Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület május 29-ére, péntekre demonstrációt hirdetett, hogy felhívják tarthatatlan helyzetükre a figyelmet. Az egyesület levelében úgy fogalmazott, hogy a "Veszprém Megyei Közgyűlés 2004-ben értékesítette a kempingeket üzemeltető Balatontouristot. A cég eladása során nem jártak el körültekintően, nem vették figyelembe azt, hogy az érintett településeken ezáltal az alapvető helyi érdekek sérültek. Mi, badacsonyörsiek, a közvetlen Balaton-partunkat veszítettük el a megye akkori vezetése és az érdekeinket nem védő Önkormányzat döntésének köszönhetően. Strandunk évtizedeken keresztül a volt kemping területén működött, s a vízpart mindenki számára télen-nyáron megközelíthető volt. A terület tudtunk nélkül gazdát cserélt, s a hatalmas fejlesztéseket ígérő cég nem kíván foglalkozni a parton élőkkel."

Az egyesület - azaz a 3-400 fős Badacsonyörs harcolni kész lakosai és az itt ingatlant vásárolt üdülőtulajdonosok - tiltakoznak, hogy az általuk évtizedek óta használt strandot megszüntetnék, a Balatont pedig elzárnák tőlük, hiszen "minden, a Tó körül élőnek és oda látogatónak joga, és természetes szüksége a Balaton". "Követeljük a badacsonyörsi strand haladéktalan megnyitását, a Balaton-part eladására vonatkozó szerződés megsemmisítését, és az eddig okozott károk helyrehozását" - fogalmazott a felhívás.

Kezelésből magánkézbe

A tervezett tüntetés előtt egy nappal, csütörtökön felkerestük helyben az egyesület egyik tagját, hogy megtudjuk, mi is jelenleg a helyzet a Balaton-partjuktól megfosztott örsieknél. Horváth Ferenc szombathelyi lakos, de telke, szőlője van Badacsonyörsön, azaz a tiltakozóknak azt a csoportját képviseli, akik ugyan nem tősgyökeres balatonörsiek, de szívügyüknek tekintik a strandot.

Jelenlegi állapotok Badacsonyörsön - klikk a képre!

Horváth Ferenc kissé lemondó mosollyal részletezi, hogy miképp alakult a strand története az elmúlt évtizedek privatizációs örvényeiben. "A strand már a múlt század elején is létezett, legalábbis visszakerestük a fellelhető levéltári forrásokban, és találtunk egy 1928-as térképet, amin már látszik, hogy szabad strandja van a településnek. A II. világháború után a helyi lakosok építették újra a strandot, hogy saját örömükre használni tudják. 1973-ban községi tanács átadta kezelésre a területet az idegenforgalmi hivatalnak, azzal a kitétellel, hogy az itt kialakított kemping területén átjárva a helyiek díjmentesen igénybe vehetik továbbra is a kiépített strandot."

"A kempinget működtető Balatontourist részvények 2004-ös eladásával magánkézbe került a terület. Kezelésből, magánkézbe - ez bizony hiba" - fogalmazott óvatosan Horváth Ferenc. "A vételkor azt deklarálta a vevő, hogy garanciát vállal a turisztikai célú hasznosításra. Nagyon szép kemping volt, de bezárták. Leszerelték a strand berendezéseit, már zuhanyzók sincsenek, lezárták mindkét bejáratot, azóta is kutyás biztonsági őrök védik a területet" - teszi hozzá.

Villapark állna

És valóban, nem jutunk be a kempingbe. A lelakatolt főbejáratnál egy szemmel láthatóan unatkozó pitbull méreget a vaskapu rúdjain keresztül, és kissé meg is riadunk, amikor a drótkerítés alján tátongó lyukon átgyömöszöli magát. Szerencsére előkerül gazdája is, egy fiatal biztonsági őr, és visszaráncigálja a kerítés mögé a máskülönben igen jámbornak tűnő fenevadat. A srác sajnálattal közli, hogy nem engedhet be, mert az az állásába kerülne. Amúgy szerinte ezerszer jobb volt, amikor működött a kemping, akkor volt itt élet. A 71-es út felőli gyalogbejáró ajtaján is lakat lóg, az ott kapálgató asszony kissé ijedten közli, hogy ő nem is idevalósi, ezzel el is zárkózik a további kommunikációtól.

Horváth Ferenc a kezében tartott vaskos mappát lapozgatva szinte vég nélkül tudja sorolni a helyzet apróbb finomságait. A badacsonyörsiek korábban a Bajnai Gordon vezette Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz is fordultak panaszukkal. "A minisztérium kijelölt egy a kemping közvetlen közelében lévő, a meglévő strandtól keletebbre lévő nádas szakaszt, hogy az legyen a strand" - és Horváth Ferenc mutatja is a gondozatlan susnyást, ami a kempinget körülvevő kerítés mögött terül el. "Csakhogy ezzel az a baj, hogy a település szabályozási tervében zöldterületnek számít, ráadásul természetvédelmi terület is, nádat sem lehetne csak úgy irtani rajta."

Az önkormányzat ennek ellenére megterveztette a strandot a nádasban, de a nemzeti park kétszer is elutasította az elkészült terveket. Erre az egyesület ismét a minisztériumhoz fordult, ahonnan azt a választ kapták, hogy készítsenek új terveket. "Úgy látszik, hogy a tárcánál nem tudnak, vagy nem is akarnak olvasni, mivel a terveket nem az egyesület készítette" - mondja erre Horváth Ferenc, hozzátéve, hogy az egyesületnek van egy saját javaslata az új strand helyére, a régihez közelebbi partszakaszon, a villapark tervezett területe előtt.


Badacsonyörs, a lezárt strand nagyobb térképen való megjelenítése

"Merthogy a jelenlegi tulajdonos, az SCD Group Zrt. villaparkot tervez a kemping egykori területére, tíz méter magas, azaz többszintes apartmanházakkal. Csakhogy ez egy feltöltött terület, a szakvélemények szerint talajstatikailag nem alkalmas építésre, csak ha 12 méteres cölöpöket vernek le a házak alapjául." Az SCD Groupban lévő két cég, a Badacsony Villapark Kft. és a Balaton Ingatlanfejlesztő Kft. részéről beadott, építési engedélyre váró tervek már ott hevernek egy ideje az önkormányzatnál, csakhogy az egyesület megtámadta ezeket több ponton is, ráadásul ügyészségi óvást is kezdeményeztek a Veszprém megyei ügyészségen, amiből per is lehet, az pedig ha beindul, a jogerős ítéletig nem adható ki építési engedély a területre. Emellett beadtak egy keresetet is a Tapolcai Városi Bíróságon a strandhasználat jogának megállapításért a Badacsony Villapark Kft. ellen.

Meglepő fordulat

Mivel a strand híján semmi vonzereje nem maradt Örsnek, panganak a panziók, éttermek, de még a kocsma is bezárt, viszont a hatóságok eddig jószerével elzárkóztak a rendezéstől, péntekre félpályás útlezárásos demonstrációt terveztek délután kettőtől este nyolcig a kemping előtti útszakaszon a 71 -es úton, amit azzal zártak volna, hogy petíciót nyújtanak be a gazdasági és fejlesztési minisztériumhoz.

Ilyen volt I. (Archív fotó: helyilapok.hu)

A helybéliek javarészt egyetértenek a tiltakozás céljaival, a többségük vérlázítónak tartja, hogy a nagybefektetők (a pletykák a legismertebb magyar ingatlanosokat emlegetik valódi tulajdonosként) érdekei miatt fosztják meg őket a vízpartjuktól. Többen is elpanaszolták, hogy ha strandra szeretnének menni, akkor a szomszédos településekre kellene autózniuk, viszont sem Badacsonyban, sem Ábrahámfürdőn nincs annyi parkolóhely, ahányan igénybe szeretnék venni az ottani strandokat. Volt akit 30 ezer forintra megbüntettek, mert tilosban parkolt. Még a rokonaikat, az unokákat se tudják meghívni egy jó balatoni hétvégére, mert ugyan hová menjenek, ha nincs strand?

Csütörtökön azonban az egyesület két képviselője leült még utoljára tárgyalni az SCD képviselőivel, és magyar viszonylatok közt meglepően hangzó fordulat történt: megállapodtak. Erről Simonné Visi Erzsébet, a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület elnöke tájékoztatta az Indexet. Az ingatlanfejlesztő cég felajánlotta, hogy 2010. május 15-ig az egyesület által javasolt helyen leválasztanak egy 3000 négyzetméteres területet és ott kialakítják az új strandot mosdókkal, öltözőkkel és zuhanyzókkal. Az ígéret szerint a majdani strand területét az egyesület kizárólagos birtokába veheti. Addig is a kemping tulajdonosa megnyitja az utat a régi strandhoz, így a helyiek ismét használatba vehetik a nekik járó Balaton-partot.

Ilyen volt II. (Archív fotó: zimmerinfo.hu)

Mivel a Balaton körüli kempingek 85 százalékát megszerző SCD Group Zrt. további ingatlanfejlesztéseket tervez a tó térségében, és nem szeretnék, ha a hosszadalmas hatósági eljárások miatt halasztani kellene ezek megkezdését, befejezését, a fenti megállapodás az SCD részéről azzal a feltétellel született, hogy az egyesület, illetve az egyesület tagjai az általuk indított bírósági és hatósági eljárások iránti kérelmeiket visszavonják.

SCD: Soha nem akartuk elzárni a Balatont

Az SCD Group álláspontja szerint szó sincs arról, hogy a civilek csatát nyertek volna, inkább úgy fogalmaznának, hogy kompromisszumos megállapodás született a nem létező strandról szóló vitában. "Ez a vitatott terület 1965 óta kemping és nem strand" - hangsúlyozta a jogi, fogalmi különbséget Elkán Péter, az SCD Group Zrt. kommunikációs igazgatója. "A területen az elmúlt 17 év során a badacsonyörsiek kezdetben térítésmentesen, később jelképes összegért fürdőzhettek. Ez a hagyomány a 2004-es tulajdonosváltás után is folytatódott, még a tavalyi szezonban is használhatták a fürdőzésre a vízparti területet."

"Tény, hogy az SCD 1,7 milliárd forintos beruházással az egykori kemping helyén korszerű üdülőfalut szeretne építeni, ebből adódóan az építés tervezett befejeződése után a mostani formájában nem lenne tovább használható a strand. Tavaly, 2008 márciusában szerződést kötöttünk a helyi önkormányzattal, amiben vállaltuk, hogy leválasztunk egy 3000 négyzetméteres területet, az önkormányzat pedig vállalta, hogy strandot alakít ki rajta. Azt is vállaltuk, hogy amíg a strand ki nem épül, használatba adjuk a kemping területét az önkormányzatnak, hogy használhassák a helyi lakosok. Soha nem akartuk elzárni a Balatont a badacsonyörsiektől" - mondta az Indexnek Elkán Péter.

"Ezt a szerződést azonban az Egyesület a létező összes fórumon támadni kezdte. Az SCD pedig jóhiszeműen járt el, hiszen létezik egy vízparti rehabilitációs törvény, ami az általunk felajánlott területet jelöli ki strandnak. Számunkra is csak később derült ki, hogy a partszakasz előtt védett nádas van. Elkezdtünk tárgyalni a civilekkel és az önkormányzattal. Számtalan variációt javasoltunk, de a civilek semmit, de semmit nem voltak hajlandóak elfogadni, egyáltalán nem hajlottak a kompromisszumra. Idén januárban tettük meg azt a javaslatot, amit végül most csütörtökön végül elfogadtak a civilek. Csakhogy januárban a Egyesület még nem fogadta el, viszont pert indítottak ellenünk, a kemping területére vonatkozó használati jog megszerzése érdekében. Ekkor döntöttünk úgy, hogy lezárjuk a területet és megvárjuk a per végét" - elevenítette fel az elmúlt időszakban lezajlott fordulatokat az SCD Group Zrt. kommunikációs igazgatója.

"Végül a civilek kérték fel Suchman Tamást, a Balaton Fejlesztési Tanács elnökét, hogy közvetítsen a helyzet megoldása érdekében, most csütörtökön le is ültünk tárgyalni, és megszületett a megállapodás. Ennek értelmében jövő nyárra vizesblokkot, öltőzőket építünk és az egyesület ingyenes használatába, vagy bérletébe adjuk a területet, a civilek pedig a jövőben segítik a badacsonyi fejlesztések megvalósulását. Az átmeneti időszakban pedig az üdülőtulajdonosok és az itt élők csakúgy mint az elmúlt 17 évben továbbra is használhatják a kempinget fürdőzésre. Ezt követően pedig tulajdonba is adjuk a kempingből leválasztott részt, hogy kinek, az az önkormányzat és a civilek megállapodásától függ. A lényeg, hogy másfél év után mindenki számára kedvező megállapodás született" - tette hozzá Elkán Péter.

A pénteki demonstráció tehát elmaradt, az ügyvédek hegyezik irónjaikat, a papírok aláírása után, ha minden jól megy, lehullanak a kemping kapujairól a lakatok.