Bölcskei Gusztáv: Korábban jött a pünkösd

2009.05.31. 12:23
A magyar reformátusoknak pünkösd ünnepe kicsit korábban jött az idén: május 22-én, mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök vasárnap, utalva a Magyar Református Egyház egységesülését kimondó Alkotmányozó Zsinatra.

A debreceni Nagytemplomban tartott igehirdetésen méltatta Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a bő egy héttel ezelőtt tartott Alkotmányozó Zsinat jelentőségét.

"A magyar reformátusok üzenete ezen az szent, felemelő ünnepen, hogy nekünk az idén korábban jött pünkösd" - emelte ki a püspök. "Május 22-én vált világossá, hogy Krisztus nélkül nem találjuk egymás kezét, nélküle hiába légiesülnek határok, nem válnak közösséggé azok, akiket határok szabdalnak el egymástól".

Bölcskei Gusztáv az apostolok cselekedeteit idézve utalt a pünkösdi evangéliumi történetre, amikor az egybegyűltek kérdezték Jeruzsálemben: mi akar ez lenni?
"Ugyanígy kérdezték tőlünk, mi lesz május 22-én, s igazából mi sem tudtuk, mit készít Isten, hogyan visz át sok-sok félelmen, tétovázáson, hogyan hozza el a lelkünk megrendülésének szent ünnepét."

"Május 22-én megértettük, hogy Isten összegyűjtő hatalma, összegyűjtő szeretete eggyé tesz" - mondta a református püspök. "Jó volt együtt lenni, átélni, milyen az, amikor lelkünk megrendül" - mondta a zsinat elnöke.

Bölcskei Gusztáv utalt arra is, hogy a világ reformátusságának képviselői Genfben ezen a napon emlékeznek meg az 500 éve született Kálvin Jánosról.

"Áldott legyen az Isten, amiért így hozta el pünkösdöt, amiért megerősített bennünket hitünkben. Krisztus a jövő, együtt követjük őt!" - zárta ünnepi igehirdetését az Alkotmányozó Zsinat jelszavával Bölcskei Gusztáv a debreceni Nagytemplomban.