Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A magyarok az üzleti szektort és a pártokat tartják a legkorruptabbnak

2009.06.03. 13:06
Magyarországon az üzleti szektort, majd a politikai pártokat és a parlamentet tartja a legkorruptabbnak a lakosság, a megkérdezettek kétharmada pedig nem bízik a korrupcióellenes intézkedésekben, derül ki a Transparency International közvélemény-kutatásából. A legtöbb kenőpénzt ugyanakkor a lakosság az egészségügyben fizeti.

A lakosság kétharmada nem bízik a kormányzati korrupcióellenes intézkedésekben. 2007-hez képest 9-ről 14 százalékra nőtt a Globális Korrupciós Barométer elnevezésű felmérés szerint a kenőpénzt fizetők aránya Magyarországon - közölte Alexa Noémi a Transparency International Magyarország igazgatója a közvélemény-kutatásuk eredményei alapján.

Felmérés 69 országban

A magyarországi felmérést 2008 októbere és 2009 februárja között végezték. A nemzetközi szervezet 69 országot vizsgált, összesen 73 132 embert kérdezett meg. Magyarországon 1024 válaszadójuk volt ebben az időszakban, akik mindegyike 16 év feletti volt. A kutatáshoz önkitöltő kérdőívet használtak, illetve személyes-, telefonos- és online interjúkat készítettek.

Felmérésük szerint a magyar társadalom nem lép fel a korrupció ellen, mindössze három százaléka tett hivatalos bejelentést azoknak, akik tapasztaltak ilyen cselekményeket. A legkorruptabbnak Magyarországon az üzleti szektort tartották a válaszadók, második helyen a politikai pártok, harmadikon pedig a parlament áll.

Alexa Noémi megjegyezte: ha a háztartások utóbbi évi kifizetett kenőpénzeit vesszük szemügyre, kiderül, hogy Magyarországon az egészségügyben fizette a társadalom - 18 százalék - a legtöbbet.

Az intézményvezető rámutatott: 69 vizsgált ország válaszadóinak több mint a fele úgy véli, az üzleti szektor megvesztegetéssel próbál hatást gyakorolni a politikára és a törvénykezésre. Ugyanígy felmérésük szerint 10-ből mindössze három válaszoló hisz a kormányok antikorrupciós törekvéseiben, 68 százalékuk pedig korruptnak tartja a politikai pártokat.

A világszintű felmérés szerint a legtöbb kenőpénz az utóbbi évben a rendőrséghez folyt be, ezt követik az igazságszolgáltatás, majd az ingatlanokkal kapcsolatos tranzakciók - közölte.

A korrupció ellen a politikai élet és az üzleti szektor együttes fellépésére van szükség, fejtette ki Alexa Noémi. Ehhez a nyilvánosságot, a médiát segítségül lehet hívni, ezenkívül a különböző közbeszerzési eljárásoknak is átláthatóknak kell lenniük - hangoztatta.