Lendvai: Kövér László nem jobbikos!

2009.06.04. 21:11
Az MSZP EP-választás előtti kampányzáró rendezvényén néhány idős ember bóbiskolt és egy maroknyi fiatal lelkesen tapsolt Kovács Lászlónak, Göncz Kingának, Lendvai Ildikónak és az éneklő Galambos Dorinának, csütörtök délután. A szónokok azzal ijesztgettek, hogy a jobboldal miatt majd szégyenkezni kell az unióban.

„De Kövér László nem jobbikos!" – kiáltotta leleplezését a Millenáris egyik csarnokába Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, a párt EP-választások előtti kampányzáró rendezvényén. Az eseményre a park Teátrum nevű épületének kétharmadát lezárták, de így sem telt meg a terem nyitva maradt része. Az MSZP-s szimpatizánsok többsége idős ember volt, csupán a szónoki pulpitus mögött ült néhány piros pólós fiatal, akik a Societas nevű ifjúsági szervezetet képviselték. A szónokok között a Megasztárból ismert Galambos Dorina énekelt két számot zenekarával, a második egy Hendrix-feldolgozás volt swinges stílusban.

Lendvai Ildikó humorizál

Felszólalt a párt kampányfilmjeinek férfi főszereplője – aki a fekete autót vezeti – és elmondta, hogy nem félt elvállalni a szerepet, mert ő tényleg baloldali, és értékei gyerekkora óta nem változnak. Ez a „bajban vagyunk, de kitartunk" tematika később több szónoknál is visszatért. „Adjuk vissza a felemelt fej élményét!" – javasolta például Lendvai Ildikó, míg Göncz Kinga állította, hogy vidéken sokan mondták neki, hogy nagyon drukkolnak az MSZP-nek.

A nézők között egy tömbben ültek az MSZP politikusai. Rózsaszín ingben volt Puch László volt pártpénztárnok és Molnár Gyula XI. kerületi polgármester. Világoskék öltönyt viselt Szekeres Imre honvédelmi miniszter, mellette lila felsőben Lamperth Mónika nevetett nagyokat Lendvai Ildikó viccein. Egyszerű fekete pólóban néha felbukkant Gál J. Zoltán egykori kormányszóvivő. A párt EP-listájáról ott volt Tabajdi Csaba, Kökény Mihály és Fazakas Szabolcs. Burány Sándor és Tóbiás József képviselők szintén megjelentek.

A párt két jelszava az „újult erővel" és a „gyerünk MSZP!" voltak, utóbbit egy vidám klipben több külföldi EU-s politikussal is elmondatták. Kovács László adóügyi biztos hosszan sorolta Magyarország eredményeit és az EU kínálta előnyöket. Papír nélkül jól felépített mondatokban beszélt, de a sok adat alatt a közönségből többen szó szerint elszenderedtek. Talán a vöröses fénnyel árnyalt félhomály nehezítette a koncentrációt a kampányzárón.

Vörös félhomály

A kókadozókat is felrázta egy kicsit Göncz Kinga listavezető, volt külügyminiszter beszéde, aki a nevükben is szólt, amikor kijelentette, hogy „nem akarunk olyan Magyarországot, ahol a szélsőségesek dominálnak". Ő is papír nélkül, fehér kiskabátban és fekete nadrágban beszélt, fehér gyöngysor övezte a nyakát. „Hazahozzuk az európai értékeket" – ígérte, és főleg arról beszélt, hogy a Jobbik és a Fidesz nagyon veszélyes és erőszakos.

Lendvai Ildikó térd fölött végződő szürke szűkszoknyában, sötétpiros kardigánban és fehér blúzban szólt, papírból. Mégis elevenségével, játékos hanghordozásával kitűnt a szónokok közül. „Gyűlöletre nem csak a Jobbik politikája alapoz" - figyelmeztetett. „A szalonradikalizmus is radikalizmus" - tette hozzá, utalva a Fidesz ijesztőségére. „A Jobbik a Fidesz Mórickája" összegezte végül gondolatmenetét.

Utánpótlás

Lendvai előre figyelmeztetett, hogy a baloldal nem roppan össze, és aki azt hiszi, hogy a vasárnapi szavazással előre hozott választásokat lehet kicsikarni, az nagyon téved. Ahogy a terhes nők 9 hónapot türelemmel várnak a szülésre, úgy kell kivárni a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásokat is, fejtette ki egy hosszú metaforában, amelyben anyai tapasztalatait emelte ki. Hozzátette, hogy a rivális pártelnökök édesanyjával és feleségével biztosan jól megértenék egymást. Egy másik képben politikai Trianon előkészítésével vádolta az ellenzéket, mert szerinte nem lehet egy politikai oldalt levágni a nemzet testéről.

Végül azzal ijesztette meg hallgatóságát, hogy a Fidesz leszámol majd az MSZP-szavazókkal: kirúgják a baloldali tanárokat, de még a portásokat is, ha munkahelyükön köszönni mertek az MSZP-s polgármesternek. „Mi sokat hibáztunk, de könyörgöm, ne az tanítson táncolni, aki nyolcszor rálépett a lábamra!" – fakadt ki, emlegetve még Kaya Ibrahimot is.

A másfélórás rendezvény rendbontás nélkül fejeződött be.