Gusztos Péter önostorozásba kezdett

2009.06.09. 18:21
A párt elnökesélyese hosszasan kárhoztatja pártját az elmúlt évek megalkuvásaiért, majd belátja, hogy már a legelején se volt ez másként.

Hosszas blogbejegyzésben elemzi az SZDSZ választási kudarcának okait Gusztos Péter, aki a hírek szerint Fodor Gábor megürült elnöki székének legesélyesebb várományosa. A "Hol volt az 200 000+1" című bejegyzés mottóját az LMP-lista 16. helyezetjétől vette: "Nincs mit ragozni, nincs mit tagadni / nincs mit, nincs mit". Az LMP-ről a későbbiekben is lesz szó.

A lendületes írás első megállapítása szerint az SZDSZ szarban van, de Gusztos élete a sport, tudja, hogy nem szabad feladni. A cselekmény itt két szállra szakad, az egyikben az SZDSZ vereségében semmi meglepő sincs, a másik szerint az drámai és megdöbbentő.

Az első narratíva szerint a magyarországi eredmények megfeleltek az európai trendeknek. A jobboldal máshol is győzött, a szélsőjobb máshol is előretört, és még az üzenete sem volt nagyon más, legfeljebb cigányozás helyet bevándorlóztak. Az sem meglepő, hogy az SZDSZ megsemmisítő vereséget szenvedett, hiszen a kormánypártokat máshol is büntették, az SZDSZ-ről ráadásul az elmúlt években kiderült, hogy:

a, nem tud kormányozni
b, összevissza beszél, állandó önellentmondásba keveredik és megalkuszik
c, nem tud kormányozni
d, úgy tesz, mintha értene a dolgokhoz, aztán nagyon meglepődik, hogy mégsem
e, összevissza beszél, állandó önellentmondásba keveredik és megalkuszik
f, ráadásul ez az egész már akkor is így volt, amikor Gusztos elkezdett a párt színeiben politizálni
g, mindezt tetézi, hogy fogalmuk sincs, mit akarnak, de ezt is kétféleképpen képzelik el.

Másrészt a vereség mértéke megdöbbentő "Kikaptunk az MDF-től és az LMP-től, Budapessten 5% alatti eredményt értünk el. Rémálom" - írja, majd megállapítja, hogy szerinte nem az MDF és az "antiglobalista, liberális szempontból fontos ügyekben látványosan semmit sem mondó" LMP vitte el a szavazóikat, vagy ha igen, "ők valószínűleg - bántó szándék nélkül írom - fehér kockaként használták az LMP-t." Nagyobb baj, hogy szavazóik többsége otthon maradt.

"Nem a kampány okozta a kudarcot" - írja, majd megállapítja, hogy hiba volt egyetlen, negatív üzenetre koncentrálni, mert így csak veszíteni lehet. Az SZDSZ-t fenyegető legnagyobb veszélynek azt tartja, ha nem értik meg, hogy mi és miért történt. "Az egyetlen reményünk az lehet, ha képesek vagyunk beismerni, semmi olyan nem történt, amit ne érdemeltünk volna meg". Kivéve persze azt, hogy a neonácik névtelen levelekben mocskolódtak, és "azt a közönyt [...] ami ezt a jelenséget körülveszi".

Miután az SZDSZ belátta, hogy megérdemli amit kapott, a jutalmát is elnyerheti Gusztos szerint. "Látom: sokan megijedtek" - írja. Szerinte azok, akik vasárnap nem szavaztak az SZDSZ-re, most dermedten nézik, hogy az SZDSZ-t kiütötték. Hogy ebből mi következik, az nem derül ki, de megtudjuk, hogy Vona Gábornak igaza volt.