Sérülnek az elítéltek alkotmányos jogai

2009.06.10. 16:37
Mulasztásos alkotmánysértést követett el az Országgyűlés a büntetőeljárási törvény megalkotásakor, mivel az alapján a jogerősen elítélt a felülvizsgálati eljárás előtt nem tekinthet be perirataiba. Márpedig enélkül nehéz felülvizsgálatot vagy perújrafelvételt kezdeményezni.

Alkotmányellenes, hogy a büntetőeljárási törvény nem szabályozza a jogerősen elítéltek iratbetekintési jogát, így bizonyos időszakban nem tekinthetnek be saját büntetőügyük irataiba, és ezzel sérül a tisztességes eljáráshoz fűződő joguk, tudatta szerdai hírlevelében az Alkotmánybíróság. A törvényi szabályozás alapján az ítélet meghozatala és a rendkívüli jogorvoslati eljárás elrendelése közti idószakban a jogerősen elítélt nem juthat hozzá saját büntetőeljárásának irataihoz.

Az Ab még kedden elfogadott határozata szerint a perújítási és a felülvizsgálati eljárások kezdeményezése kapcsán a jogerősen elítélt személy tisztességes eljáráshoz fűződő jogai - például az iratmegismerési joga - alkotmányos védelemben részesülnek. A rendkívüli jogorvoslati eljárások megindítása iránti kérelem megírásához, és azok megfelelő indokokra alapozásához elengedhetetlen a büntetőeljárás iratainak ismerete.

Az iratok ismerete, kézbevétele, ismételt és elmélyült tanulmányozása hiányában jelentős az esélye annak, hogy a felülvizsgálati vagy perújítási eljárás megindítása iránti kérelem nem lesz megalapozott, és elutasításra kerül, holott befogadás esetén a jogerős ítélet megváltoztatásához vagy hatályon kívül helyezéséhez vezetne.

Az Ab határozata szerint az Országgyűlésnek 2009. október 31-ig kellene rendeznie a mulasztásos alkotmánysértést. Ez azonban semmire sem kötelezi a parlamentet.