Kóka: Bajnai mögött az SZDSZ

2009.06.11. 19:51
Az SZDSZ, mint párt, támogatja a Bajnai-kormányt, mondta Kóka János. (Hivatalos pártálláspont hiányában a liberális frakcióvezető csak a képviselőcsoport nevében nyilatkozhat teljes biztonsággal.) Kóka azt reméli, hogy a szocialisták sem ugranak ki a kabinet mögül, és így Bajnai kitöltheti a ciklust.

Szabad Demokraták Szövetsége továbbra is támogatja Bajnai Gordon miniszterelnököt, annak ellenére, hogy az európai parlamenti választáson elszenvedett megsemmisítő vereség zűrzavart idézett elő a liberális pártban, mondta Kóka János a Reutersnak.

Emlékeztetőül: a vasárnapi EP-választás eredménye miatt lemondott a párt elnöke és több vezető politikusa. Elemzők azt sugalmazták, hogy ez meggyengítheti a párt azon szándékát, hogy támogassa a kormányt.

Kóka szerint minenestre érvényben marad két hónappal ezelőtti, az SZDSZ-es parlamenti képviselők aláírásával is megerősített megállapodás, amelynek értelmében a liberális képviselők támogatják a Bajnai-kormány válságkezelő programját. És mondta Kóka, ez a párt hivatalos álláspontja. (Pártálláspont egyelőre azonban egyelőre még nincs, így a frakcióvezető véleménye jelenleg a képviselőcsoport álláspontját tükrözheti.)

A párton kívüli Bajnai Gordon vezette - részben szakértői - kormány két hónappal ezelőtt lépett hivatalba a szocialisták és a szabaddemokraták támogatásával, s azt ígérte, hogy kivezeti az országot az utóbbi közel húsz év legsúlyosabb gazdasági válságából.

"Még mindig úgy látjuk, hogy ez a kormány képes végrehajtani programjá, és ha a szükséges kompromisszumokat megkötjük, amire minden okom megvan azt hinni, hogy úgy lesz, és ha a szocialisták nem visszakoznak, amit szerintem nem tesznek meg, akkor van esély arra, hogy ez a kormány elvégezze programját és kitöltse mandátumát, hangoztatta Kóka.

A következő parlamenti választás 2010 tavaszán esedékes, ám az ellenzék vezető pártja, a jobbközép Fidesz - amely a szavazatok 56 százalékát gyűjtött be az EP-választáson - előre hozott választások kiírását követeli.