Zuschlag-per: Ujhelyi nem emlékszik, hogyan pénzelték a Fibiszt

2009.06.23. 14:08 Módosítva: 2009.06.23. 16:33
Ujhelyi István, az MSZP alelnöke nem emlékszik arra, hogyan finanszírozták a párt ifjúsági szervezetét, amelynek korábban elnöke volt, mert az operatív munkát Zuschlag János végezte teljes kompetenciával. A szocialista politikus, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára ezt tanúkihallgatásán mondta a Zuschlag-per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Ujhelyi István, akit a Baloldali Ifjúsági Társulás és az Ifjú Szocialisták Mozgalma egyesüléséből létrejött Fibisz elnökévé választottak 2002-ben, azt mondta: nem foglalkozott a szervezet operatív ügyeivel, a programok szervezésével, mert országgyűlési képviselőként erre nem volt ideje, ezt a munkát Zuschlag János alelnök végezte.

Mint hozzátette, 2000-től az MSZP országos elnökségének is tagja volt és ettől kezdve főleg más kérdésekkel foglalkozott. Kitért arra, hogy a szervezeten belül folyamatos politikai viták voltak, de a finanszírozással kapcsolatos vitákra nem emlékezett. Ezt annak ellenére állította, hogy Fodor Endre tanácsvezető bíró emlékeztette több tanúvallomásra, melyek szerint köztudott volt, hogy nem létező civil szervezetek pályázaton elnyert pénzeiből finanszírozták a szocialista ifjúsági szervezet működését, programjait.

A per korábbi szakaszában, a Fibisz Tolna megyei szervezetének elnöke azt vallotta: Ujhelyi István hívta fel arra a figyelmét, hogy a megyéjében is létezik egy civil szervezet - Y-Generáció Egyesület - melyen keresztül a helyi szocialista ifjúsági szervezet finanszírozási problémáit meg lehet oldani. Ujhelyi István ezt kedden képtelenségnek, politikai bosszúnak minősítette, mert a rá valló ifjú szocialistával "nem volt egy platformon".

Ujhelyi István vallomásában kitartott korábbi állítása mellett, mely szerint a szocialista ifjúsági szervezet működésének finanszírozása nem volt törvénytelen: a civil szervezetek működtek és közösen valósították meg a programokat. Ezt az állítását a szocialista politikus többször megismételte.

Zuschlag János ugyanakkor korábban beismerte, és a korábbi tanúvallomásokból kiderült, hogy a civil szervezetek pályázaton nyert pénzeit a Fibisz rendezvényeinek finanszírozására fordították. Ujhelyi István a vádban szereplő civil szervezetek tagságát, működését nem ismerte, nem tudott a hátterükről, így nem tudott arról sem nyilatkozni, hogy volt-e átfedés a baloldali ifjúsági szervezetekkel.

Az államtitkár hangsúlyozta: a civil szervezetek és a politikai pártok szervezeteinek az együttműködését nem szabályozza törvény, az együttműködést nem tiltja semmi, ezért a vádlottak padján ülő személyek nem voltak tudatában annak, hogy törvénytelen dolgot művelnek. Ujhelyi szerint a Zuschlag-perből le kell vonni azt a következtetést, hogy a politikai szervezetek finanszírozási problémáit meg kell oldani, de ehhez politikai egyetértés kell.

Zuschlag János a tanú vallomására reagálva kiemelte: senki soha nem ellenőrizte azt, hogy ezek a civil szervezetek fiktívek-e. Egyetértett Ujhelyi István azon kijelentésével, mely szerint sok valós civil szervezet működött együtt a baloldali politikai ifjúsági szervezettel. Hozzátette azonban, hogy a valós civil egyesületek között ott voltak a vád tárgyát képviselő, fiktív egyesületek is.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.