Bajnai: már novemberben lehet költségvetés

2009.06.25. 23:04 Módosítva: 2009.06.25. 23:08
Bajnai Gordon véleménye szerint akár már novemberben elfogadhatja a jövő évi költségvetést az Országgyűlés, vagyis a szokásos menetrendnél hetekkel hamarabb. A miniszterelnök a Magyar Televízió csütörtöki Este című műsorában közölte, nem választási költségvetést készítenek.

A kormányfő szerint igyekeznek felgyorsítani a költségvetés elkészítését, mert az az ország az érdeke, hogy minél előbb legyen elfogadott büdzséje a jövő évre. A legfájdalmasabb intézkedéseket már meghozta a kormány, de a költségvetés még mindig nem lesz móka és kacagás – mondta. A miniszterelnök szerint nem lehet kizárni, hogy nyáron kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását: ha azt látja, hogy egy-két döntés nem bírja ki szeptemberig, akkor ezt fogja kérni.

Hozzátette: a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban még jó néhány olyan takarékossági lépést kell tenni, amelyek például a helyi és országos közigazgatás működési költségeit vagy a közösségi közlekedést - a MÁV-ot, a Volánt - érinthetik, mert ezek a rendszerek most nagyon-nagyon bőkezűen, sokszor pazarlóan működnek. Hangsúlyozta, hogy nem választási költségvetést készítenek.

Arra a kérdésre, hogy partner lenne-e az előre hozott választásokban, azt válaszolta, továbbra is úgy gondolja, ameddig érdemi válságkezelő lépéseket tudnak tenni, addig jobb ez a kormányzás, mint egy "elhúzódó, ígérgetős, kampányolós, nem cselekvős béna kacsa". Mint mondta, előre hozott választásokról nem hallott szocialista politikusoktól.

Értelmét látja annak, hogy végigcsinálják ezt az idei évet, és elfogadtassák a költségvetést, mert az fogja bebetonozni mindazokat a kedvező változásokat, amelyek kihúzzák Magyarországot a válságból - hangoztatta a miniszterelnök. Arra a felvetésre, érintené-e a helyzetét, ha az MSZP vezetése átalakulna a júliusi kongresszus után, azt mondta: mindig azzal fog dolgozni, akit az MSZP vagy az SZDSZ megválaszt vezetőjének, mert az a dolga, hogy a jogilag legitim, megválasztott emberekkel, fórumokkal működjön együtt. Mindaddig, amíg érzi a bizalmukat, addig a helyén marad. De ha úgy érzi, elfogy a bizalom, vagy egy lényeges kérdésben meginog a támogatás, és nem lehet ezeket a határozott lépéseket folytatni, akkor azt mondja majd, hogy jöjjön a következő választás. Ebben az esetben folytassa a válságkezelést az, aki bizalmat kap - fűzte hozzá.