Az állami cégek vezetőinek ötöde alkudozik a prémiumáról

2009.07.03. 09:56 Módosítva: 2009.07.03. 09:56
Hiába kéri a kormány, 165 állami cég vezetője közül 30-an egyelőre nem adnák oda 2008-as év végi jutalma felét. A befolyó pénzből erdőt telepítenének, de a korábban várt 700 millió forint helyett már csak 287 millió forintra számítanak. 165 állami vezető prémiumának a felét kérte el a válságra hivatkozva 2008 októberében Gyurcsány Ferenc. 30-an ennyit nem adnának.

Nyolc állami vezető egyáltalán nem akarja visszafizetni 2008-as év végi jutalmának felét, nyolcan kevesebbet adnának, 14 cégvezetővel pedig még egyeztet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) - derül ki abból a belső vizsgálatból, amiről a Blikk adott hírt.

Gyurcsány Ferenc még miniszterelnökként a válságra hivatkozva 2008 októberében kérte az állami cégek vezetőit, hogy mondjanak le az év végi prémiumuk feléről. Azzal számoltak, hogy így 700 millió folyik be, amiből 600 embernek munkát adó erdőtelepítési programot indítanak.

A Blikk június 24-én írta meg, hogy 13 cég vezetője nem hajlandó visszaadni a jutalmuk ötven százalékát. Emiatt Bajnai Gordon ellenőrzést kért az MNV-től. A vizsgálat elkészült, de hogy kik utasították vissza a kormányfői kérést, arról az MNV nem adott tájékoztatást. Tátrai Miklós vezérigazgató azt közölte a miniszterelnökkel, hogy még neki sem hajlandó kiadni a listát, amelyen a vezérek befizetési szerepelnek.

Baltay Levente, a Társaság a Szabadságjogokért adatvédelemmel foglalkozó ügyvédje szerint az valóban személyes adat, hogy a cégvezetők mennyi pénzt fizettek vissza, ám az, hogy mely cégektől mekkora felajánlás érkezett, minden további nélkül közölheti az MNV.

Budai Bernadett kormányszóvívő szerint Bajnai elkötelezett abban, hogy rávegye az állami cégek vezetőit a fizetésre.

Az MNV most már azzal számol, hogy az eredetileg tervezett 700 millió helyett csak 287 millió forint folyik be a félprémiumokból a tervezett erődtelepítési programra.