Heves megye nem társul Egerrel a kórház működtetésére

2009.07.03. 16:56 Módosítva: 2009.07.03. 17:19
A Heves Megyei Közgyűlés szocialista vezetése egy egyszemélyes, a megye által alapítandó nonprofit társaság létrehozását javasolja a megyegyűlésnek az egri kórház működtetésére - erről levélben értesítette Eger polgármesterét a közgyűlés elnöke. A jobboldali vezetésű város korábban ajánlatot tett a megyének arra, hogy a jövőben egy fele-fele arányban városi, illetve megyei tulajdonú cég irányítsa az intézményt. Egyben igényt tartottak az első számú vezető kijelölésére.

A megyei elnök, Sós Tamás szerint éppen ez utóbbi igény miatt nem tudják elfogadni a város javaslatát. Mivel azonban a megyegyűlésnek az a szándéka, hogy július 6-i ülésén felbontja a kórház működtetéséről szóló szerződést a HospInvesttel, a kialakult helyzet arra kényszeríti őket, hogy a tisztán megyei tulajdonú társaság megalakítását javasolják - tartalmazza a levél.

A szocialista többségű megyei önkormányzat immár két hónapja tárgyalásokat folytat Eger jobboldali vezetésével a kórház esetleges közös működtetéséről, mivel az intézmény vagyonkezelését ellátó Hospinvest Zrt. csődhelyzetbe került.

Az egri képviselő-testület június 25-én el is fogadta azt a határozatot, amelyben a Markhot Ferenc kórház közös működtetését javasolja Heves megyének, ha az felbontja az intézmény üzemeltetésére a HospInvest Zrt.-vel kötött szerződést.

A városi határozat szerint a két önkormányzat egy közös, fele-fele arányban birtokolt, kiemelten nonprofit kft.-t hozna létre a kórház vagyonkezelésére, illetve egyelőre ugyanilyen arányban osztoznának a kórház ingó és ingatlan vagyonán is. A város egyúttal igényt formál a társaság ügyvezető igazgatójának kijelölésére. E szerint Fazekas Péter radiológus vezetné a céget. Az orvos egyike azoknak, akik nem kötöttek szerződést az önkormányzati intézmény megszűnése után a Hospinvest Zrt.-vel.

A megyegyűlésnek egy nappal később kellett volna megtárgyalnia a javaslatot, ám a tanácskozást Sós Tamás meg sem nyitotta. Akkor is arra hivatkozott, hogy a város ajánlatát nem tudják elfogadni, ezért nincs értelme az ülésnek. A meghiúsult ülést követő sajtótájékoztatón ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy folytatják a tárgyalásokat Egerrel és 10 napon belül újra összehívja a megyegyűlést. A jelek szerint a tárgyalások eredménytelenül zárultak.

Habis László, Eger polgármestere (Egri Lokálpatrióta Egylet) a levélre reagálva azt közölte: számára úgy tűnik, mintha a megye és a város nem azonos nyelven beszélne. Szerinte a képviselő-testület abban a hitben fogadott el egy társasági szerződés- és megállapodás-tervezetet, hogy azokról a megyei közgyűlés is tárgyal és döntést hoz. Ezt követően - folytatta - nem kis meglepődéssel olvasta Sós Tamás levelét, amelyből kiderül, hogy még csak napirendre sem tűzi a város ajánlatát.

Úgy látszik, a színfalak mögött már megszületett a döntés - szögezte le az egri polgármester, hozzátéve: a hétfői megyegyűlésen még arra a látszatra sem törekszik a többség, hogy legalább tárgyaljon és szavazzon a város ajánlatáról, pedig erre törvények kötelezik.

Véleménye szerint Eger korrekt, messze a városi lakosok, ellátottak arányát meghaladó mértékű tehervállalásra tett javaslatot. Ennek fejében pedig csupán annak jogát kérték, hogy kijelölhessék a társaság ügyvezetőjét - emlékeztetett.

Úgy vélekedett, hogy a tét óriási. "Helyrehozzuk-e közösen a megyei önkormányzat elmúlt két évi, károkat okozó és egyoldalúan meghozott döntéseit, vagy mélyülnek az árkok és tovább romlanak a Heves megyei emberek gyógyulási esélyei, a hazai átlagnál e nélkül is rosszabb demográfiai, megbetegedési és halálozási mutatók?" - tette fel a kérdést Habis László.

A Hospinvest Zrt. 2008. november 1-jén vette át az egri kórház vagyonkezelését pályázat alapján, majd az idén április 3-án bejelentette, hogy csődvédelmet kér.