Kiszerkesztették Gyurcsányt Botka mellől

2009.07.03. 15:48
Eltűnt Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök fotója a szegedi önkormányzat árvizes könyvének második kiadásából, pedig Botka László polgármesterrel együtt szerepelt rajta. A hiányra Mester Ákos figyelt fel a 168 órában, Ideje van az árulásnak című cikkében. Botka azt mondta, nem tudott a változtatásról, de amúgy is csak egy más célú kiadásról van szó.

A 168 óra szerint kiretusálták Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök fotóit A szegedi nagyárvíz képeskönyve című kiadványból. Mester Ákos a hetilapban írta meg, hogy a polgármesteri hivatal gondozásában megjelent könyv javított és bővített kiadásából kivették a kormányfő és a szegedi polgármester közös képe, amely a 2006-os árvíz idején készült.

Az emlékkönyv első verziója még Gyurcsány miniszterelnöksége idején jelent meg.

A főszerkesztő szerint nem lehetett véletlen, hogy a fotót kihagyták, hiszen az újabban a miniszterelnök-jelöltségre esélyesként emlegetett Botka környezetében Gyurcsányt már átengednék a feledésnek. Az eljárás emlékeztet a klasszikus bolsevik módszerre, amikor "a kínossá vált elvtársakat" kiretusálták a történelmi fotókról – állította 168 óra cikke, amit a Népszabadság is átvett.

Botka László, aki eddig még nem nyilatkozott az árulás vádjáról, azt mondta az Indexnek, ha Mesternek ilyen szörnyű hiánya támadt Gyurcsány Ferenc miatt, küldhet neki pár közös képet azok közül, amiket otthon őriz.

Évente több tucat könyvet ad ki az önkormányzat, a Mester Ákos által kiszúrt darab is egyike volt ezeknek – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy sem ezt, sem a többit nem láttamozza publikálás előtt. A könyvek gondozása már több mint egy évtizede Kerek Attila városházi PR-tanácsadó feladata.

Botka elmondta, hogy a szegedi árviz évfordulójára korábban kiadott emlékkönyvet egy más közönség, iskolás gyerek számára szerkesztették át Kerek Attiláék. Miután a 168 óra cikke megjelent, utána nézett, és kiderült, hogy a két kiadvány nemcsak a Gyurcsány-képben, hanem számos más ponton is eltér egymástól, az egyik például kemény, a másik puha fedeles.