Szétszéledtek a tüntetők

2009.07.04. 18:03 Módosítva: 2009.07.05. 10:13
A rendőrök kiszorították az Erzsébet térről a Magyar Gárda engedély nélküli tüntetésének résztvevőit. Utána kergetőzés kezdődött a szimpatizánsokkal, akik az Astoriától a Blahán keresztül egészen a Keletiig szaladtak, majd bemenekültek a pályaudvarra, utána meg szétszéledtek. Összesen 17 könnyű sérültje van az engedély nélküli demonstráció feloszlatásának, összesen 216 embert állítottak elő.

Egyenruhában sorakozott fel mintegy kétszáz gárdista a budapesti Erzsébet téren szombaton délután, a rendőrség felszólította a résztvevőket, hogy hagyják el a teret, majd hat óra után pár perccel megkezdték a tömeg szétszedését, arra szólították fel az embereket, hogy az Astoria felé hagyják el a területet. Este hét körül Vona Gábor is megjelent a demonstráción, leült a gárdisták közé, majd összekapaszkodott velük, hogy nehezebben szedjék szét őket, de pár perccel később elvitték a Jobbik elnökét is.

A tüntetők a magyar gárda feloszlatása ellen, a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett demonstráltak. A szimpátiatüntetéshez több szélsőséges szervezet is csatlakozott.

Kergetőzés a Keletinél

A rendőrök eleinte egyenként emelték ki az embereket, tudósítónk szerint néhányukat a földön húzták, majd rendőrségi járművekbe ültették őket, a szimpatizánsokat azonban folyamatosan leválasztották a tüntetőkről, hogy ne kelljen több frontos harcot vívniuk.

A gárdisták azt kiabálták a rendőröknek, hogy "Egyszerűen senkik vagytok", hogy "ÁVH", meg hogy "mocskos zsidók", közben az Erzsébet téri medencébe dobálták a rendőröktől megszerzett tárgyakat, például tomfákat, rádiókat, lábszárvédőket. A rendőrök bementek a felszerelésért a vízbe.

A körülbelül kétszáz rendőr este fél nyolcig várt, csak néha emeltek ki egy-egy embert, aztán megkezdték a kiszorítást: könnygázzal fújták le az egymásba kapaszkodva ülő gárdistákat, aki volt nem hajlandó távozni, azt kihúzták a tömegből és elszállították. Az első hullám során körülbelül ötven embert választott le a rendőrség, többen rosszul lettek a gáztól. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint csak kisebb sebesüléseket kellett ellátniuk, összesen 17 könnyű sérültje volt a szombat esti engedély nélkül demonstrációk felszámolásának

Köztük van az egyik tévéstáb tagja is, akit a tüntetők a fején találtak egy üveggel.

Az Index egyik újságíróját több gárdista-szimpatizáns megrugdosta.

Este nyolcra a teljes felszerelésben ácsorgó rendőrök közül néhányan kezdtek kifáradni, egyikük rosszul is lett, ezért új egység érkezett a helyükre, a műveletet ők folytatták. A gárda szimpatizánsait egészen a Deák térig szorították, a Gödör mellett maradt gárdisták a Kossuth nótát és a Himnuszt énekelték.

Az Astoria felé szorított tüntetőkkel este fél kilencig foglalkozott a rendőrség, a kivezényelt egység ekkor eltávozott a Blaha irányába.

Tudósítónk szerint a Blaha és a Keleti pályaudvar közt érte be a körülbelül 2-300 rohamrendőr a hasonló létszámú, zömében fiatal tüntetőkből álló csoportot, és megkezdődött a szokásos kergetőzés: a rendőrök rohamra indultak, a tüntetők meg elfutottak előlük, többségük a Keleti pályaudvarra rohant be, az utasok értetlenül álltak az esemény előtt.

A pályaudvaron belül megkezdődtek az igazoltatások, a rendőrök azonban még csak a tüntetők adatait sem vették fel, csak személyi igazolványukat ellenőrizték, majd tudósítónk szerint azt javasolták a fiataloknak, "inkább menjenek haza tanulni".

A többség azonban inkább tovább rohant kifelé a városból a Verseny utcán és a Thököly úton, a lemaradókat a rendőrség igazoltatta. Több járőr rendőrautóval és dzsipekkel indult el a belvárosból kifelé vezető utakon a tüntetők után, azonban nem találtak senkit: a kis utcán felszívták a tömeget, a szimpatizánsok este kilenc után nem sokkal szétszéledtek.

A rendőrség az éjszaka során 127 embert állított elő.

Korlátozás

Simon Éva, a TASZ jogásza az Indexnek elmondta, hogy az Erzsébet téri esemény nem spontán tüntetés, éppen ezért feloszlatható volt, a rabosítás azonban aránytalan volna, mivel szabálysértésről van szó, az előállítás lenne a megfelelő intézkedés. Aki azonban egyesület, mozgalom nevében vezeti a demonstrációt, az bűncselekményt követ el.

A gárdisták szombatra több helyre is bejelentettek demonstrációt, ezeket a rendőrség különböző okokból nem engedélyezte. A budapesti Szent István térre bejelentett gyülekezést a BRFK a gyülekezési törvényben biztosított felhatalmazására hivatkozva utasította el.

Szombaton délelőtt érkezett egy bejelentés a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevében is, a szervezet a Bazilikánál kívánt demonstrációt tartani, amit megint csak nem engedélyezett a rendőrség a gyülekezési jogról szóló törvény alapján.

Egy magánszemélytől is érkezett bejelentés a BRFK-ra, miszerint demonstrációt kíván tartani a Kossuth Lajos téren vasárnap 0 óra 30 percig. A rendőrség a rendezvényeknek a bejelentésben megjelölt helyszínén és időpontban történő megtartását szintén a 8. paragrafus 1. bekezdése alapján tiltotta meg.

Délután öt órától a Szabadság térre hirdettek tüntetést Budaházy György szimpatizánsai. A rendőrség ezt a demonstrációt sem engedélyezte, mert oda egy kulturális rendezvényt jelentettek be már korábban.

A rendőrség előre közölte, hogy fel fognak lépni a tüntetők ellen. A BRFK pénteken azt is bejelentette, hogy szombaton 24 órás ellenőrzést tartanak a fővárosban, ennek megfelelően szombaton egész nap jelentős számban voltak jelen a rendőrök a főváros utcáin.