Nyolcmillióra büntették a MEH volt államtitkárát

2009.07.09. 11:33
Jogerősen 8,1 millió forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön Kodela Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal volt helyettes államtitkárát. Kodela a Kulcsár-ügyben követett el adócsalást, a hivatali befolyással való üzérkedés vádja alól azonban felmentették.

A Fővárosi Ítélőtábla mostani döntése enyhítette a Fővárosi Bíróság 2008. június 20-i ítéletét, ami egy év, három évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 2 millió 400 ezer forint pénz mellékbüntetésre ítélte Kodela Lászlót adócsalás miatt, a hivatali befolyással való üzérkedés vádja alól viszont felmentette.

Adócsalással azért vádolták a volt helyettes államtitkárt, mert nem szerepeltette adóbevallásában azt a 100 ezer eurót és 100 ezer dollárt, amit Kulcsár Attilától kapott - úgymond - árfolyam-vesztesége pótlásaként. A Fővárosi Bíróság az ítélet indoklásában kiemelte, hogy a jogi diplomával rendelkező vádlott, akinek befektetéseit a K&H Equities-nél forintban tartották nyilván, nem hihette, hogy a neki átadott eurók és dollárok után a bank már fizetett adót. Ugyanerre a véleményre jutott a másodfokú bíróság is, ahogyan Tóth Éva bírónő a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke a csütörtöki jogerős ítélet szóbeli indoklásában fogalmazott, kétségtelen, hogy ezt az összeget Kodela László el akarta titkolni.

Az ügyészség szerint Kodela László 2003-ban 5 millió forintot kapott Kulcsár Attilától, akinek állítólag azt ígérte, magas beosztású rendőrségi vezetőknél eléri, hogy ne induljon nyomozás a bróker-ügyben. A Fővárosi Bíróság elfogadta Bárándy Péter védő érveit, és a MEH volt helyettes államtitkárát bizonyítékok hiányában felmentette a hivatali befolyással való üzérkedés vádja alól. Ezt a felmentést az Ítélőtábla is helyben hagyta.

A Fővárosi Ítélőtábla Tóth Éva bírónő szóbeli indoklása szerint túlzottan súlyosnak találta a felfüggesztett börtönbüntetést Kodela László esetében, ezért ítélte jogerősen a volt helyettes államtitkárt 8 milliós pénzbüntetésre.