Szabálytalanul hívták össze az SZDSZ küldöttgyűlést

2009.07.09. 20:12
Szabálytalanul hívták össze az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlését a párt jószolgálati és etikai bizottsága szerint. A testület rámutat: az így összehívott küldöttgyűlésen hozott döntések és határozatok is szabálytalanok lesznek.

A bizottsági állásfoglalás szerint azzal, hogy az SZDSZ országos tanácsa (ot) a küldöttgyűlés összehívásakor nem döntött a küldöttválasztás időrendjéről, sőt a tavalyi küldötteket rendelte küldöttnek tekinteni, megsértette a párt alapszabályát. "Ebből következően a 2009. július 12-i küldöttgyűlés nem lett szabályosan összehívva" - olvasható az állásfoglalásban, amelyet Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, országos ügyvivő kért a jószolgálati és etikai bizottságtól.

A testület hangsúlyozza, hogy a küldöttgyűlésen nem pótolható az elmaradt küldöttválasztás. A Hankó Faragó Miklós vezette bizottság rámutat: a szabálytalanul összehívott küldöttgyűlésen hozott döntések és határozatok is szabálytalanok lesznek. Ha bármely tag vagy esetleg az ügyészség megtámadja a tisztújítási határozatot bíróság előtt, abban az esetben a bíróság a szabálytalanság megállapítása mellett azt megsemmisítheti - írták.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a párt ügyvivői testülete (üt) jogosult-e ebben a kérdésben dönteni, a testület úgy foglalt állást, hogy az üt - vagy bármely más szerv - által hozott döntés politikai, és nem jogi érvényű. Attól, hogy egy politikai szerv állást foglal arról, hogy a szabályokat betartották, nem teszi szabályossá a küldöttgyűlés összehívását és megtartását. "Jogkövetkezmények kiváltására alkalmas módon csak a független bíróság dönthet jogi vita esetén" - rögzíti a dokumentum. (Szerdán az SZDSZ üt azt közölte, hogy szabályszerűen fogják megtartani a vasárnapi küldöttgyűlést.)

A jószolgálati és etikai bizottság szerint az ot-nek van joga eljárni, és a szabálytalan döntése helyett a kialakult helyzetre tekintettel új döntést hozni. Rámutatnak ugyanakkor, hogy az alapszabály rendelkezései alapján a párt szervezetrendszerében nincs olyan hatáskörű szerv, amely jogi ügyekben, mint egy polgári bíróság döntést hoz.

Szerdán kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy szabályszerű lesz-e az SZDSZ vasárnapra összehívott tisztújító küldöttgyűlése. Az SZDSZ küldöttgyűlésének mandátumait vizsgáló öttagú bizottság keddi ülésén hárman úgy foglaltak állást, hogy a párt alapszabálya értelmében korábbi küldöttekkel nem lehet tisztújítást tartani - közölték magukat megnevezni nem kívánó források.

A nyilatkozó politikusok szerint a küldöttgyűlést a tavaly megváltoztatott alapszabály értelmében minden esetben új küldöttek állításának kellene megelőznie, de ez most elmaradt, mert az országos tanács a korábbi küldöttekkel rendelte el az esemény megtartását. A jelenlegi helyzetben, illetve a tavaly kirobbant elnökválasztási botrányt követően az SZDSZ nem engedheti meg magának, hogy ne szabályszerű keretek között válasszon elnököt és ügyvivőket - figyelmeztettek.

Bőhm András ot-tag jogi szakvéleményt kért az ügyben. A külföldön tartózkodó politikus az erre vonatkozó kérdésre annyit mondott, hogy felkért egy jogászt, és annak véleménye szerint valóban komoly kétségek merültek fel, de arról nem tud, hogy azóta mi történt az ügyben.

Szerdán az SZDSZ üt azonban azt közölte, hogy szabályszerűen fogják megtartani a vasárnapi küldöttgyűlést. Az ügyvivői testület nap folyamán tartott ülésén foglalkozott a vasárnapi küldöttgyűlés szabályszerűségét megkérdőjelező véleményekkel - írták a közleményben. Hozzátették: az üt többsége alapos megfontolás után a küldöttgyűlés változatlan formában történő megtartása mellett foglalt állást, mivel nem tartotta megalapozottnak a szabályszerűséget kifogásoló véleményeket.

Fodor Gábor a június 7-i európai parlamenti (EP) választások eredményének nyilvánosságra kerülése után jelentette be, hogy felajánlja lemondását a pártelnöki posztról. Az országos tanács következő héten tartott ülésen Fodor Gábor hivatalosan is lemondott. Az ot akkor úgy döntött, hogy a tisztújító küldöttgyűlést július 4-re hívja össze.

Miután többen is szabálytalannak tartották a küldöttgyűlés összehívását, az országos tanács később úgy határozott, hogy július 12-én kell megtartani a tisztújítást. A küldöttgyűlés az elnök mellett a 12 tagú ügyvivő testület összetételéről is dönthet.