Az MSZP sorvad, a Jobbik izmosodik, az MDF nincs

2009.07.15. 21:06 Módosítva: 2009.07.15. 21:06
A közvélemény-kutatásokba frissen bekerült Vona Gábor a népszerűségi középmezőnyben szerepel, a Jobbik elnöke 29 pontos eredményével csak négy ponttal marad el a legnépszerűbb szocialistától Szili Katalintól. Pártja is egyre erősödik, most két százalékkal népszerűbb, mint legutóbb, míg az MSZP éppen ennyivel gyengült. A Fidesznek a felmérések szerint egyelőre nem kell aggódnia kétharmados többsége miatt, az MDF és az SZDSZ pedig most kihullana a parlamentből.

A teljes népesség csaknem fele, míg a biztos szavazók több mint kétharmada a Fideszre szavazna, ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, erre jutott a Medián. A közvélemény-kutató úgy találta, hogy az MSZP a biztos választók körében 2 százalékot vesztett, így 16 százalékon áll. A Jobbik két százalékot erősödött, így a biztos választók 11 százaléknyi támogatására számíthat. A többi párt nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot.

A politikusok népszerűségében markánsabb változások mutathatók ki: az évekig az ország legkedveltebb politikusának számító Dávid Ibolya népszerűsége, a korábbi hónapok trendjét követve, újabb 5 százalékkal csökkent hasonló mértékben esett vissza az országgyűlési elnöki tisztségről épp a felmérés napjaiban lemondó Szili Katalinnal rokonszenvezők aránya is.

A legnépszerűbb politikus továbbra is Sólyom László. Az államfő 58 pontot kapott a 100-as népszerűségi listán. A lista második helyén Orbán Viktor áll 55 ponttal. A legnépszerűbb kormánypárti politikus, Szili Katalin 33 pontot gyűjtött. A lista új szereplője Vona Gábor, a Jobbik elnöke 29 pontos népszerűségével a lista közepén szerepel. A lista végén 12-16 pontos népszerűséggel Demszky Gábor, Kóka János és Draskovics Tibor áll.

A kormányfő népszerűsége egy hónap alatt 3 ponttal 20 pontra nőtt. Jelenleg 24 százalékra tehető azok aránya, akik támogatják a válságkezelésre vállalkozó kormányt. A szavazók kétharmada azonban továbbra is az előrehozott választás pártján áll.