Nem Ficsor küldte Laborcot, magától ment

2009.07.22. 08:02 Módosítva: 2009.07.22. 08:02
Az NBH főigazgatója nem a kirúgását előzte meg felmondásával, állítja a titokminiszter. Ficsor Ádám szerint érthető, hogy Laborc Sándor az UD Zrt.-ügy nyomozásában történtek után már nem végezhette úgy a munkáját, mint annak előtte.

Ficsor Ádámnak nem állt szándékában meneszteni Laborc Sándort, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter ezt arra a felvetésre jelentette ki a Népszabadságnak, hogy Laborc Sándor sokak szerint azért kérte felmentését, hogy ne menesszék.

A lap szerdai számában olvasható interjúban a miniszter kifejtette, hogy Laborc lemondását személyes döntésnek tekinti, amit „annál részletesebben”, mint eddig tette, nem szeretne kommentálni. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy Laborc munkásságát szerinte nem lehet és nem is szabad kizárólag az UD Zrt.-ügyből megítélni.

Komoly sikerek

Szerinte Laborc rendkívül hasznos munkát végzett az NBH szervezeti megújításáért, amely hatékonyabb és rugalmasabb lett. Irányítása alatt a hivatal lényegesen több műveletet hajtott végre, mint azelőtt.

„Komoly sikereket értek el – mint azt a Magyarok Nyilai csoport ügye is mutatja – a szélsőségesekkel szembeni harcban is” – hangoztatta Ficsor.

Arra a kérdésre, hogy a főigazgató azonnal elfogadott lemondása azt a látszatot kelti, mintha az UD Zrt.-ügyet elbukta volna az NBH, Ficsor Ádám emlékeztetett arra, hogy több, a céget érintő ügyben is tart még a nyomozás.

Megalapozott és helytálló

„Laborc úr azért kérte felmentését, mert az a munka, amit ebben az ügyben az eljáró hatóságok részéről tapasztalt, a továbbiakban már nem teszi lehetővé, hogy úgy végezze tovább a dolgát a jövőben, mint ahogy azt eddig tette. A történteket én inkább úgy értelmezem, a főigazgató úrnak meggyőződése, hogy az ő feljelentése megalapozott és helytálló volt, és hogy a szükséges nyomozati cselekmények el nem végzése vezetett az eljárások megszüntetéséhez, nem a feljelentés esetleges hiányosságai” – mondta Ficsor.

A miniszter arra a vélekedésre is kitért, hogy egyesek szerint Laborc Sándor gyanúsított lehet az UD Zrt.-ügy kapcsán. Azt mondta, hogy arról azért nincsen szó, hogy az ügyészség átköltözött volna a Szentkirályi utcába. „Attól, hogy Demeter Ervin tényként fogalmazza meg a vágyait, azok még megalapozatlanok maradnak” – jelentette ki Ficsor Ádám a Népszabadságnak adott interjújában.