Állami milliárdokat kaphat az influenzavakcina gyártója

2009.07.27. 09:42 Módosítva: 2009.07.27. 09:42
Hat-hétmilliárd forint állami támogatást kaphat a madárinfluenza-pánik idején ismertté vált Omninvest oltóanyaggyártó a kormány szerdai ülése után, írja a Népszabadság. A cég, amely állítása szerint elsőként dolgozott ki védőoltást a madárinfluenza ellen, most állítólag a sertésinfluenza elleni oltással készült el. A madárinfluenza elleni vakcina gyártására és értékesítésére kétmilliárd forint állami támogatást kaptak, de hogy mire költötték, azt titkolják. Egy biztos, profitot még nem termeltek.

Szerdán kerülhet a kormány elé a hivatalosan új influenzának nevezett sertésinfluenza elleni felkészülés feladatairól és költségeiről szóló javaslat, értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy ennek keretében újabb állami milliárdokat kaphat a madárinfluenza elleni védőoltás kifejlesztésére már kétmilliárd forinttal megtámogatott, ciprusi offshore tulajdonú magáncég, az Omninvest Kft.

Amennyiben megszületik a megállapodás, az állam a szezonális influenza elleni védőoltáson felül hatmillió adag, az A/H1N1 hivatalos jelölésű új influenza vírus elleni védőoltást is legyárt. Az Omninvest a saujtóban már többször is beszámolt a vakcina kifejlesztéséről, ugyanakkor az engedélyező hatósághoz, az Országos Gyógyszerészeti Intézethez még nem érkeztek meg azok a dokumentumok, amelyek alapján megkezdődhetnének a humánkísérletek - ezek nélkül pedig nem beszélhetünk kész védőoltásról.

Azaz, szerdán a kormány úgy adhat milliárdokat az Omninvestnek, hogy még nem tudni, a cég valóban rendelkezik-e hatásos vakcinával.

Az Omninvest neve 2005-ben a madárinfluenza-pánik idején lett közismert. A cég állítása szerint az elsők közt fejlesztett ki hatásos vakcinát a madárinfluenza H5N1 vírustörzse ellen, ennek gyártását és a technológia fejlesztését 2006. januárjában a kormány kétmilliárd forinttal támogatta. Az akkori megállapodás szerint a kormány tíz százalékkal részesült volna a vakcina és a gyártási technológia értékesítésének a hasznából.

Haszon azonban eddig nem termelődött, értékesíteni még egyáltalán nem sikerült a terméket, bár a cég időről időre sikerrel kecsegtető tárgyalások hírével eteti a sajtót. Arról viszont üzleti titokra hivatkozva hallgat, hogy valójában mire költötte el az állami kétmilliárdot, írja a Népszabadság.