György
16 °C
24 °C

A nyugdíjasokat nem bírta radikalizálni a Jobbik

2009.08.13. 08:42 Módosítva: 2009-08-13 08:42:42
A nyáron konzerválódtak a pártok EP-választás megmutatkozott támogatottsági szintjei. A Jobbikot a leginkább a fideszesek tolerálják: a Szonda Ipsos szerint a radikális pártot második helyen megjelölők 90 százaléka a Fidesz-táborhoz tartozik.

Népszabadság szerint apadt a párttámogatók aktivitási szintje az EP-választás óta. A labban közölt Szonda Ipsos felmérés szerint a Fidesz támogatottsága a választás után megugrott, majd elfogyott, de még így is csaknem hárommilliós tábora van a pártnak. Az MSZP mélypontja a szavazás időszakában volt, azóta csak hajszállal áll jobban.

Az augusztus eleji vizsgálat azt mutatta ki, hogy a Jobbik továbbra is 7 százalékon áll. A pártot további 8 százalék második helyen jelölte meg. A potenciális tartalékot a Fidesz-tábor jelenti, a nemzeti radikálisokat második voksukkal támogatók kilenctizede a Fidesz szavazója. A Jobbik iránti elutasítás leginkább a szocialistáknál figyelhető meg.

Néhány hónap adatai alapján megrajzolható a Jobbik támogatóinak társadalmi karaktere. A Népszabadság cikke szerint ez leginkább életkori sajátosságokban érhető tetten. A húszas-harmincas éveikben járók körében igencsak kedvelt a párt, 16 százalékot gyűjtenek innen be, kétszer annyit, mint az MSZP. A középkorúak csoportjában 10 százalékot kap a Jobbik, itt már a szocialisták jócskán megelőzik őket (21 százalék). A hatvanon túliak körében még gyengébb a nemzeti radikális párt pozíciója (6 százaléknyi) s itt a legerősebb a kormánypárté (39 százalék).

A generációs eltérésekhez képest sokkal mérsékeltebbek a településtípus szerinti különbségek: a fővárosban 8, a vidéki városokban 11, a falvakban 13 százalékos a Jobbik. A Jobbik tábora politikai-ideológiai értelemben hasonlatos a Fideszéhez, de annál sokkal karakteresebb, egységesebb. Ennek egyik jele az, hogy amíg a legnagyobb ellenzéki párt híveinek háromnegyede vallja magát jobboldalinak, addig a Jobbik támogatóinak kilenctizede. A Fideszesek között liberálisokat, centristákat és konzervatívokat azonos arányban találunk, a Jobbik híveinek fele konzervatívnak tartja magát, egyharmada középre sorolja nézeteit, s csak minden hatodik azonosul a liberális eszmékkel.